NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Ukrayna’yı karadan işgal etme planları olabileceği düşünülen Rusya’ya, Ukrayna ile sınırındaki askerlerini geri çekme çağrısında bulunarak, “Rusya, barışı korumayı savaşmak için bahane olarak kullanmamalı” dedi.
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan NATO Genel Sekreteri Rasmussen buradaki temaslarının ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu. NATO’nun geçtiğimiz günlerde Ukrayna sınırında 20 bin asker bekleten Rusya’nın kara işgali başlatmayı planlıyor olabileceğine yönelik açıklamasına işaret eden Rasmussen, Moskova yönetimine bu askerleri bir an önce geri çekmeleri çağrısında bulundu. Rasmussen, Rusya’nın barışı koruma bahanesini savaşmak için kullanmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
17 Temmuz’da Malezya Havayolları’na ait uçağın düşürülmesine de değinen Rasmussen, bu olayın Rusya’nın ayrılıkçıları destekleme ve Ukrayna’yı istikrarsız hale getirmeye yönelik “dikkatsiz” politikasının trajik bir sonucu olduğunu belirtti. “Ayrılıkçılara desteğini sürdüren Rusya, mevcut durumun gerginliğini azaltmak yerine Ukrayna’yı istikrarsızlaştırmaya devam ediyor” diyen NATO Genel Sekreteri, ayrılıkçılara sağlanan desteğin de kapsam olarak yoğunlaştırıldığına dikkat çekti.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Ramussen, gün içerisindeki Kiev temasları sırasında Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Başbakan Arseniy Yatsenyuk ile bir araya geldi. Bu görüşmelerde “NATO’nun Ukrayna’yı kuvvetli şekilde desteklemeye hazır olduğunu” kaydeden Rasmussen Poroşenko’nun barış planını da desteklediğini belirtti.
(İHA)