Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, yönetim kurulu üyesi Halil Yaroğlu ve meclis üyesi Rüştü Çakır’la birlikte Rusya’nın Krasnodar Bölgesi’ndeki Krymsk kentine çalışma ziyaretinde bulundu. Krymsk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Kurulu’na katılarak bir konuşma yapan Başkan Hacısalihoğlu, ayrıca genel kurula davetli olarak gelen Krasnodar bölgesindeki ticaret ve sanayi odası başkanlarıyla ikili işbirliği görüşmeleri gerçekleştirdi.

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ile Krymsk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Pavel İvahovich, işbirliği protokolüne de imza attı. Protokol kapsamında her iki ülkenin işadamlarının karşılıklı yatırım ve ticaret fırsatlarını değerlendirmesi için odaların yoğun ilişki içinde olacağı vurgulandı. Hacısalihoğlu, İvanovich’e protokol imzasının anısına hediye takdim etti.

“YATIRIM FIRSATLARINI DEĞERLENDİRMELİYİZ”

Krymsk’te yaptığı görüşmeler hakkında bilgi veren TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Krymsk Ticaret ve Sanayi Odası, Rusya Federasyonu’nun en fazla üyeye sahip odası konumunda. Bu nedenle diğer odalarla da güçlü bağlantıları var. Kasım ayında düzenlediğimiz 4. Uluslararası İpekyolu İşadamları Zirvesi’ne katılım gösteren başkanları Pavel İvanovich, bizi kendi genel kurullarına davet etmişti. Bu davet üzerine Krymsk kentine gittik ve gerçekten Krasnodar Bölgesi’ndeki tüm oda başkanlarının yer aldığı geniş katılımlı bir kongre oldu. Birçok kişiyle görüşme fırsatı yakaladık. Tüm oda başkanları bizimle işbirliği yapmak üzere isteklerini ilettiler” dedi. Krasnodar bölgesiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Hacısalihoğlu, şunları söyledi:

“Krasnodar bölgesi iklim ve toprak olarak Rusya’nın en verimli bölgesi konumunda. Geçmiş yıllarda bu bölge ile olan ticaretimiz oldukça ileri sevideydi. Bunu yeniden canlandırmayı arzu ediyoruz. Şu aşamada orada yapacak çok işimiz olduğunu belirtmek isterim. Krymsk’de Trabzonlu işadamlarımızı da ziyaret ettik. Çaykaralı bir hemşerimiz çok büyük bir yatırıma imza attı. Alüminyum sektöründe ilk 10’un içinde olan bir yapılanmaya devam ediyor. Türk işadamlarımızın yatırımlarını da inceledik ve ekonomi hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Çok güzel örnekler var karşımızda. Aynı bölgede Şişe Cam’ın önemli miktarda yatırımı var. Bölge üzüm bölgesi. Şarapçılık ön planda ve onun paralelinde turizm de ön plana çıktı. Sadece tarım bölgesi olmasına rağmen tarım dışında da sanayinin hızla geliştiği bir bölge. İmkanlar oldukça fazla. Onlarla yaptığımız işbirliği protokolüne bağlı olarak onlardan gelen tekliflerin odamız üyesi işadamlarına ulaştırılması, bizim işbirliği konularımızın da onlarla paylaşılması suretiyle işbirliğini geliştireceğiz. O bölgede lojistik merkez ve serbest bölge kararı alınmış. Geleceğe dönük bu imkanları şimdiden dikkate almak suretiyle o sahada olmamızı fayda var.”

Hacısalihoğlu, Krymsk Ticaret ve Sanayi Odası’nda yaptıkları görüşmelerde, açılacak ticaret merkezinde Türk firmalarının da bulunması ve ürünlerini tanıtması isteğinin kendilerine iletildiğini, ayrıca tarım bölgesi olan Krymsk’de kurulacak konserve fabrikası için yatırımcı arayışı olduğunu aktardı. Hacısalihoğlu, bu konularla ilgilenen işadamlarının TTSO’ya başvurmaları halinde işbirliği bağlantılarına yardımcı olunacağını vurguladı.

TRABZON RUS İŞADAMLARINA TANITILDI

Başkan Hacısalihoğlu, Rus işadamlarıyla yaptıkları toplantılarda Trabzon’daki yatırım ve ticaret fırsatlarının da anlatıldığını vurguladı. Çeşitli yatırım alanlarında incelemelerde de bulunan TTSO heyeti, ayrıca Novorossisk Başkonsolosluğunu da ziyaret etti. Başkan Hacısalihoğlu, Novorossisk Başkonsolosu Fırat Bayar adına muavin konsolos Öznur Tübençokrak’a TTSO plaketi takdim etti. Trabzon heyeti ayrıca başkonsolosluk yetkilileriyle karşılıklı ticaret konusunda yapılacak çalışmalarla ilgili görüş alışverişinde bulundu.