GİRESUN (AA) - Güce'deki Şaban Kale Şehitliği ve Kalesi'nde tabiat anıtı envanter çalışması başlatıldı.

Şaban Kalesi'nde incilemelerde bulunan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürü Ertan Kuduban, 1917-1918 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Harşit Savunmasının yapıldığı alanlardan biri olan Şaban Kalesi'nin Tabiat Parkı özelliklerine sahip olduğunu söyledi.

Şehitlik, kale, fırın, savaştan kalma mevzilerin ve etrafındaki doğal dokunun tabiat parkı kapsamında korumaya alınarak turizme kazandırılabileceğini belirten Kuduban, şöyle konuştu:

"Güce ilçesinin doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi güzellikleri de oldukça fazla. Bu tarihi mirasa sahip çıkmak, hepimizin en önemli görevi. 100 yıl önce çetin savaşın yaşandığı Şaban Kalesi'nde düşman ile cansiperane şekilde savaşan ve ardından da şehit olan askerlerin defnedildiği Şaban Kalesi'nde yer alan şehit mezarları, kale, askerlerin ekmek pişirmek için kullandığı fırın, mağara, savaştan kalma mevzilerin ve bu yörenin tarihinin envanteri çıkartılarak çalışmalara zaman kaybetmeden başlanılacak."

Güce Belediye Başkanı Aytekin Geçgel ise, Şaban Kalesi'nin tarihi dokusu ve şehitleriyle büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğuna dikkati çekti.

Geçgel, "Vatanını savunurken şehit düşerek buraya defnedilen askerlerimiz için anıt mezarlar, kaleye iki taraftan yürüyüş yolları, kamelyalar, savaştan kalma mevziler, mağaralar ile fırınlar düzenlenerek yerli ve yabancı misafirler tarafından gezilmesini sağlamak için yoğun çaba sarf ediyoruz." diye konuştu.

İncelemelere, Güce Kaymakamı Mustafa Köleoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Gürgenci, Tirebolu Orman İşletme Müdürü Murat Bitişyılmaz katıldı.