KARABÜK (AA) - Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki "Geleneksel Bağ Bozumu Şenliği"nde yörede yetişen üzümler tanıtıldı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Safranbolu Kültür ve Eğitim Merkezi'nde düzenlenen şenlikte yaptığı konuşmada, üzümün ilçe tarihindeki yerinin çok eski olduğunu, çıkartılan arkeolojik eserlerde üzüm figürlerine rastlandığını söyledi.

Üzüm yetiştiriciliğinin sevilmeden yapılamayacağını aktaran Şahin, üzümün Kuran-ı Kerim'de hurma kadar olmasa bile ona yakın bir sayıda geçtiğini ifade etti.

Bir ayetten örnek vererek üzümlerinin her birinin birbirine benzerliği ve farklılığını vurgulayan Şahin, "Üzüm taneleri birbirine benziyor ama birbirinden farklıdır. Tıpkı insanlar gibi. Hangimizin parmak izi birbirimize benziyor. Üzüm taneleri ne kadar barış içerisinde, birbirleriyle kavga etmiyorlar. Burada insanlar için bir mesaj var. İnsanlar da birbirine benzer ama birbirinden farklı olabilir. Renkleri, kültürleri, ana dilleri farklı olabilir. Şu üzüm taneleri gibi barış ve dostluk içerisinde yaşamalılar. Buradan çıkartacağımız en önemli sonuç budur" diye konuştu. 

İlçede yetiştirilen üzümlerin tanıtıldığı şenlik, "en iyi üzüm" yarışmasıyla devam etti. Yarışmada, birinciliği Hasan Yakupoğlu, ikinciliği Hüseyin Yavuz. üçüncülüğü ise İzzet Karasu aldı.

Şenlik, üreticilere plaket verilmesi ve halk oyunları gösterisiyle sona erdi.

Şenliğe, Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, öteki ilgililer, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.