KARABÜK (AA) - Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, mevcut çöp alanının rehabilite edileceğini bildirdi.

Aksoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, Katı Atık Bertaraf Tesisi çalışmasının göreve geldikleri andan itibaren acil eylem planları içinde olduğunu söyledi.

Bunun için çeşitli düşünceler geliştirdiklerini anlatan Aksoy, "Kendimize ait bir çöp tesisi olsun, ya da farklı bir çöp tesisi yapalım istedik. Bu projelere hemen başlar başlamaz, Karabük'te bir Çevre Birliği olduğunu ve bu Çevre Birliği eliyle bu tesisin oluşturulmasına yönelik bir çalışma içerisinde olduğumuzu, çok kısa süre içerisinde bu çalışmanın biteceğini o zaman öğrendik. Çevre Birliğinin yönetimine girdik, durumu takip ettik. 1 yıl sonra bir dava vardı, o dava neticelendi, Orman Genel Müdürlüğünden tesisle ilgili arazi tahsisi yapıldı. Hemen projelendirilip ihaleye çıkıldı. İhalesi devam ederken de bir dava süreci tekrar yaşandı." diye konuştu.

Aksoy, şöyle devam etti:

"Dava nedeniyle bir proje yapmadık. Ne zaman ki Karabük'teki işler çıkmaza girdi, Safranbolu'daki tesisi oluşturmak, mevcut çöplüğü ıslah etmek için bir proje geliştirdik. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuruda bulunduk. O zamanki bakanımıza 2-3 defa gittim, bir ara kendisini çöplük sahasına kadar götürdüm. Destek vereceğini söyleyerek talimatlar verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesine gittik, oradan gelen arkadaşlarımız ücretsiz şekilde bize proje çizdiler. Bunun yapımıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayladı, ardından proje yapımı için bir miktar para gönderdi. Biz projeyi bedelsiz yaptırdığımız için o parayı orada kullanmadık. Mevcut çöplüğün ıslahı hususundaki bir projede kullanacağımızı ifade ettik."

Çöp Alanı Rehabilitasyon Projesi'nin ihale edilebilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının biraz daha para göndermesini beklediklerini ifade eden vurgulayan Aksoy, şunları kaydetti:

"İhale yapabilmemiz için bedelin en azından yüzde 10'unun bütçemiz içerisinde olması gerekiyor. Bizim maliyetimiz yaklaşık 8 milyon lira civarında. Hem mevcut çöpün ıslahını içeriyor, hem de 5 yıl boyunca da Safranbolu'nun çöpünün düzenli depolanmasını sağlıyor. Bununla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ile birkaç defa görüştüm, sağolsun destek vereceğini söyledi. İnşallah bir an önce Safranbolu çöplüğü için belirlenen paranın belediyemize gönderilmesini beklemekteyiz. Yüzde 50'sini biz, diğer kısmı da bakanlıktan alacağız. Böyle olduğu takdirde hemen inşaata başlayacağız inşallah."