ÇORUM (AA) - Çorum İl Müdürlüğünce aşırı sıcaklar dolayısıyla vatandaşların tedbirleri davranmaları gerektiği bildirildi.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, son günlerde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği hatırlatılarak, sıcaklık artışıyla birlikte vücut ısısının da arttığı ve çeşitli sağlık problemlerinin baş gösterebildiğine dikkat çekildi.

Vatandaşların, sıcak havaya karşı çeşitli tedbirler almalarının yararlı olacağı dile getiren açıklamada, "Normalde terleme yoluyla vücut ısısı dengelenmektedir. Ancak aşırı sıcaklarda terleme yoluyla vücut ısısının ayarlanması yetersiz kalabilir. Ayrıca yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı bulunanlar aşırı sıcaklarda daha dikkatli olmalıdır. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, aşırı sıcaklarda alınması gereken tedbirler hakkında şunlar kaydedildi:

"Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler.

Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir."