ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, sahte bal üretimine karşı mücadelenin sonuç vermeye başladığını belirterek, "Vatandaşlarımız geçmiş yıllara oranla daha güvenle ve ağız tadıyla bal tüketebiliyor" dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda sahte bala karşı etkin mücadele yürütüldüğünü söyledi. 

Geçmiş dönemlerde özellikle merdiven altı üretilen sahte balların piyasaya sürülmesiyle hem gerçek arıcılar hem de tüketicilerin mağdur edildiğini bildiren Yılmaz, her iki tarafın da maddi açıdan zarara uğradığını, özellikle arıcıların büyük kayıp yaşadığını kaydetti.

Gerek birlik gerekse ilgili bakanlıkların, sahte bal üretimi ve satışına yönelik mücadelesinin sonuç vermeye başladığını vurgulayan Yılmaz, "Vatandaşlarımız geçmiş yıllara oranla daha güvenle ve ağız tadıyla bal tüketebiliyor" ifadesini kullandı.

Balın, önceden tüketicilerin alırken en çok tereddüt ettiği gıdaların başında geldiğini dile getiren Yılmaz, "Tüketicilerimizin balla ilgili tereddüdü azaldı. Artık bir yerden bal satın alırken 'Acaba sahte midir?' gibi bir düşüncenin içine girmiyor. Bu sektörümüz adına çok olumlu bir gelişme" değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, her zaman gerçek arıcının hakkını savunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Gümrük ve Ticaret bakanlıklarının yetkililerine teşekkür etti.

Yapılan çalışmayla sahte bal üretimi ve satışının minimuma indirildiğini belirten Yılmaz, "Bundan sonra da mücadelemiz sürecek. Bu konuda bütün arıcılarımız kararlı. Bu iş bitinceye kadar sahte arıcıların peşini bırakmayacağız" diye konuştu.

- "Açılan davalar kazanıldı" 

Şimdiye kadar sahte bal üreten birçok kişi ve kuruluş hakkında dava açtıklarına işaret eden Yılmaz, bütün davaları kazandıklarını bildirdi.

Dava sonuçlarının gerçek arıcının lehine olmasının son derece önem arz ettiğini vurgulayan Yılmaz, "Özellikle bu davaların sonucu da çok caydırıcı oldu. Bu işi yapmak isteyenler bir daha cesaret edemeyecek" dedi.

Yılmaz, sahte bal üretiminin sıfırlanması noktasında tüketicilere de iş düştüğünü, bunun için barkodlu ya da her ilde bulunan birliklerden bal alınması gerektiğini sözlerine ekledi.