SAMSUN (AA) - Salıpazarı ilçesinde yapılan ilçe encümen toplantısında ilçenin turizm eylem planı tartışıldı.

Toplantıya Vali İbrahim Şahin ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül, ilçenin gerek tarihi alanları gerekse de doğal alanları ile turizm konusunda oldukça elverişli bir ilçe olduğunu dile getirdi. İlçedeki turizm olanaklarına ilişkin en büyük sıkıntının konaklama mekanının olmaması olduğunu ifade eden Akgül, bu konuda ilçeye butik otel kazandırma yolunda adımlar atılması gerektiğini dile getirdi.

Büyük Şehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun’un son dönemde birçok alanda geliştiğini ifade ederek, turizm alanında ise bu gelişmenin yaşanmadığını söyledi.

Yılmaz, Samsun’da kongre turizmi yapabilme olanağının olduğunu ama bu konuda otellerin yetersiz olduğunu ifade ederek, "Bu konuda son yıllarda yapılan 2 tane 5 yıldızlı otelle bu sorun bir nebze olsa giderildi. Yeni otellerin doluluk oranları yeni oteller için de kapı açacak. Salıpazarı ilçesinde yapılacak otel planı özellikle kırsal yerlerde konaklama evleri tarzı olmalı. Salıpazarı’na çekilecek turistin ilçede doğa ile baş başa bir şekilde olması gerekir. Doğal ürünlerin satışı ve pazarlamasının yapılması gerekir. Özellikle doğal et satışı yapılan lokantaların ilçeye kazandırılması gerekir" diye konuştu.

Vali İbrahim Şahin, Salıpazarı ilçesinin kısa ve uzun vadeli turizm planı için ilçede bulunduklarını söyledi.

"Bugün güzel bir kar yağışı ile ilçede bulunduk. Kar için bazen beyaz afet gibi ifadeler var. Ben bu karın keyfini sürelim diyorum. Son yıllarda görmemeye başladık çünkü" diyen Vali Şahin, şöyle devam etti:

"Kayak merkezlerimizde yetersiz kar var. İl genelinde okulları toptancı bir mantıkla tatil etmek yerine lokal kararlar verilsin istedik ve il merkezimizde tatil yapmadık ve dersler yapıldı. Bu konuda eleştiriler oldu. Burada önemli nokta okulların tatil olması değil açık kalması. Biz bütün kaymakam ve İlçe milli eğitim müdürlerimiz ile bağlantı halindeyiz. Bu konuda bize gelen bilgiler doğrultusunda hareket ediyoruz.  Kar yağışı nedeniyle yollarımızda da önlemlerimiz var. Bu konuda bazı alanlarda tırların geçişlerine izin vermiyoruz. Onları bulundukları alanlarda tır parklarında misafir ediyoruz."

Salıpazarı ilçesinde turizmin gelişmesi için yapılacaklarla ilgili ise Şahin, şunları kaydetti:

"Turizm tebessüm gibidir, turist gülümsemeyi ister. Bizlerin turist empatisi ile yol almamız gerekiyor. Siz kendinize nasıl muamele edilmesini istiyorsanız onlar da onu istiyorlar. Salıpazarı’nda turizmin nasıl gelişeceği konusunda somut adımlar atılması gerekiyor. Siz turist olduğunuzda bir yere gittiğinizde ilk aklınıza gelecek olan şey yemektir. Şu gastronomi denilen şeyi halletmemiz gerekiyor. Sadece bu yöreye özgü yemekleri öne çıkarmamız gerekiyor. Binalarımız da çok önemli. Birisi 5 yıldızlı bir otel yapsa buraya ben kabul etmem. Ama bu ahşap olsa bölgenin yapısına uysa daha güzel olur. Bu bölgede birçok eski ahşap cami var. Yüzlerce yıldır ayakta. Bizim bu ahşap binaları bulup yeniden kazanmalıyız. Dil konusu da çok önemli. Neredeyse hepimiz İngilizce biliyoruz. Ama başka diller de önemli. Örneğin Trabzon’da birçok Rus olmasına rağmen Rusça çok az konuşuluyor. Ama biz bu dili konuşursak, zamanla o bölgeyle ticari ilişkilerimiz daha da artacak. Lisan konusunda bizim tembelliği bırakıp, seferberlik gibi asgari düzeyde de olsa komşu ülkelerimizin dilini öğrenmemiz gerekiyor."