SAMSUN (AA) - Samsun Çarşamba Havalimanı'nın geçen yıl bakıma girmesi nedeniyle bir süre iptal edilen Samsun ile Rusya'nın Krasnodar şehri arasındaki doğrudan uçak seferleri, yeniden başladı.

Rusya ile karşılıklı işbirliği ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla başlatılan uçak seferleri dolayısıyla iş adamı, bürokrat, turizm, sağlık ve basın mensuplarından oluşan 40 kişilik heyet, Krasnodar'dan Samsun'a geldi.

Samsun'daki bir otelde protokol üyeleriyle Türk ve Rus iş adamlarının katılımıyla Krasnador-Samsun uçuşları tanıtım toplantısı düzenlendi.

Samsun Valisi Osman Kaymak, burada yaptığı konuşmada, Krasnador-Samsun arasındaki uçuşların hayata geçirilmesinde Samsun Büyükşehir Belediyesinin büyük katkısı olduğunu söyledi.

Rusya ile anlaşma sağlanmasının ardından uçuşların yeniden başladığını belirten Kaymak, "Biz iki ülkenin vatandaşları olarak işbirliği ve ticaret yapmak, kültürlerimizi, birbirimizi tanımak durumundayız. Bizde bir söz vardır. İnsanlar birbirlerini tanıdıkça severler. O anlamda tanıdıkça birbirimizi daha çok seveceğimize inanıyorum." dedi.

"Samsun, Türkiye'nin Rusya'ya açılan kapısıdır" diyen Vali Kaymak, şunları kaydetti:

"Lütfen bu kapıyı çok iyi kullanın. Türkiye'yi ve bizleri tanıyın. Birbirimizi tanıdıkça, değişik sektörlerde işbirliği yaptıkça dostlukların gelişeceğine yürekten inanıyorum. Türkiye'nin ve Samsun'un büyük potansiyeli var. Bugün bu potansiyeli Rus dostlarımızla birlikte kullanmak istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin, Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaat temelini attı. Bu dostluk gelecek yıllarda köklü şekilde devam edecektir.

Bu dostluğa inanıyoruz. Karşılıklı uçak seferlerini sürdüreceğiz. Samsun Valiliği olarak biz bu projenin arkasındayız. Samsunlu iş adamı kardeşlerimiz ve Rusya'dan gelen misafirlerimiz lütfen bu geliş ve gidişi kuvvetlendirin. Çabalarımız karşılık bulsun."

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise iki yakın coğrafyanın dostluğunun gelişerek devam etmesini temenni ettiklerini dile getirdi.

Samsun ile Krasnodar arasındaki direkt uçak seferlerinin yeniden başladığını aktaran Yılmaz, "Haftada iki kez karşılıklı yapılacak seferler, Samsun'da dış ticareti canlandıracak." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından, Krasnador-Samsun arasındaki uçuş protokolü, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz ile RusLine Havayolları Geliştirme Dairesi Başkanı Alexey Donchenko arasında imzalandı.

Uçuşların her hafta salı ve cumartesi günleri gerçekleştirileceği belirtildi.