SAMSUN (AA) - Samsun'un Bafra ilçesindeki Bafra Burnu'nda 1880 yılında Fransızlar tarafından yapılan deniz fenerinin turizme kazandırılacağı bildirildi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin ile birlikte deniz fenerinde incelemelerde bulundu.

Bafra Belediye Başkanı Şahin ve fenerin bekçisi Fikret Özkan ile fenerin turizme kazandırılması için fikir alışverişinde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, okyanusların, denizlerin ve göllerin yanında büyüleyici güzelliğiyle duran deniz fenerlerinin, yüzyıllar boyunca suların aydınlatıcısı, kaptanların kılavuzu olduğunu söyledi.

Fener Mahallesi'ndeki fenerin ender örneklerinin bulunduğunu belirten Yılmaz, "Dünyada 3 örneği bulunan deniz fenerimiz ilçemiz ve şehrimizin turizm potansiyeli açısından büyük önem taşıyor. Tarihi geçmişi olan ve Osmanlı'dan kalma bu deniz fenerimizi biz, turizm ögesi olarak şehrimize kazandıracağız." dedi.

Özkan ise, deniz feneri bekçiliğinin kendileri için babadan oğula geçen meslek olduğunu kaydetti.

Fenerin, Osmanlı döneminde 1880 yılında Fransız müteahhitler tarafından Kızılırmak'ın denize döküldüğü yerdeki delta üzerinde Halisburnu mevkisine inşa edildiğini aktaran Özkan, "Daha sonra yöre fenerden dolayı Fener Köyü adını almıştır. 1919 yılından bugüne kadar da kuşaktan kuşağa aynı akrabalar arasında bakımı yapılmaktadır." diye konuştu.