SAMSUN (AA) - Havza'da zabıta ekipleri tarafından ekmek fırınlarına yönelik gramaj ve hijyen denetimi yapıldı. Denetimlerde ekmekler normal gramajın üstünde çıktı.

Havza Belediyesi Zabıta ekibi ilçedeki 13 ekmek fırınında denetim yaptı. Ekipler denetimlerde Kovit- 19 tedbirleri, gramaj, un depoları, hamur imalathaneleri ve ekmek yapımında kullanılan malzemelerin temiz olup olmadıkları ile bulundurulması gereken açılış ruhsatı, hijyen belgesi gibi diğer evrakları da inceledi.

Yapılan denetimlerde iş yeri sahipleri genel hijyen kurallarına uymaları konusunda uyarıldı. Zabıta ekipleri tarafından yapılan gramaj kontrollerinde ise ekmekler gramajlarından ağır geldi.

Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir, gıda üretimi yapan iş yerlerinin rutin denetimlerinin devam edeceğini belirterek, "Sofralarımızın vazgeçilmezi olan temel gıdamız ekmeklerimizin hijyenik ve sağlık kurallarına uygun şekilde vatandaşların sofrasına gelmesi için denetimler aralıksız devam edecek. Yaptığımız denetimlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlamadık. Tüm fırıncı arkadaşlarımıza gerek gramajda gerekse temizlik konusunda göstermiş oldukları hassasiyet için teşekkür ediyorum." dedi.

- Aslankaya'dan anız yangını uyarısı

Kavak Ziraat Odası Başkanı Süleyman Aslankaya, çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyardı.

Tarla ekimlerinin yaklaşması dolayısıyla anız yangınlarında da artış olduğunu belirten Aslankaya, anız yangınları ile topraktaki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddelerin yanarak yok olduğunu bunun da toprağın doğal verimliliğini azalttığını söyledi.

Ülkemizde1993 yılından beri anız yakılmasının yasaklandığını hatırlatan Aslankaya, "Anız yangınları toprakta kalan kök ve sapların yanı sıra, toprağın bütün enerjisini barındıran, besin elementlerini, suyu tutan, verimi sağlayan organik maddeleri de yakmaktadır. Kaybedilen organik maddeyi telafi etmek için bir sonraki yıl üretici daha fazla gübreleme yapmak zorunda kalmaktadır. Dünyada tarım arazilerinin verimliliğini artırmak için çeşitli çalışmalar yapılırken, ülkemizde arazi sahipleri tarafından anızlar yakılmak suretiyle toprak yapısının bozulmasına, verimsizleşmesine neden olunmaktadır." dedi.

Anız yangınının aynı zamanda çevre ve hava kirliliğine yol açtığına vurgu yapan Aslankaya, anız yakanlara her dekar için 73,68 TL idari para cezası verildiğini, ayrıca anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda cezanın beş kat artırılabildiğini sözlerine ekledi.