GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - Giresun Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören hastaların ebru, yağlı boya resim, müzik gibi sanatsal etkinliklere katılımları, tedavi süreçlerini de olumlu etkiliyor.

Merkezdeki hastalar, halk eğitim merkezi (HEM) müdürlüğü bünyesinde ebru, yağlı boya resim, müzik, takı tasarım, ahşap boyama gibi etkinliklere katılıyor. Hastalar ebru, yağlı boya resim yapıp şarkı söyleyerek tedavilerine katkı sağlıyorlar.

Merkezin sorumlu hekimi, ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Murat Uçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şizofrenik bozukluklarla duygu durumu bozuklukları olan hastalara hizmet verdiklerini söyledi.

Merkezde 400'ün üzerinde kayıtlı hasta bulunduğunu ifade eden Uçak, "Öncelikle her bir hasta için o hasta özelinde bakım planları oluşturulmakta. Buna göre tedavi uyumunu, hastaneye yatışlarının önlenmesi, işlevselliklerinin artırılması, barınma ve ekonomik sorunlarla ilgili alanlarda gereken müdahaleler yapılmaktadır" dedi.

Uçak, aynı zamanda merkeze günlük olarak gelen 15 hastanın uğraşı etkinliklerine katıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Hastalarımız ebru, ahşap boyama, takı tasarımı, yağlı boya resim ve müzik gibi alanlarda etkinliklerde bulunuyor. Etkinliklere katılan hastalarımızın tedavi uyumlarının arttığını, hastalık belirtilerinde iyileşme gerçekleştiğini, sosyal ve mesleki işlevselliklerinde artış görüldüğünü, iletişim becerilerinde gelişme görüldüğünü söyleyebilirim."

HEM Müdürü Harun Karabürk ise dezavantajlı gruplara kurslar düzenlediklerini dile getirerek, "Rehabilitasyon merkezinin talebiyle kursumuza başladık. Halk eğitim merkezi olarak bizler bu eğitimleri sürdürüyoruz. Önemli bir faaliyet olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Tedavi gören hastaların rehabilitasyonuna katkı sağladıklarını gördüklerini belirten Karabürk, hastaların hem becerilerinin arttığını hem de çok mutlu olduklarını gözlemlediklerini sözlerine ekledi.