ÇORUM (AA) - Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Sarıkamış Harekatı'nın 102. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Alkan, mesajında, 1. Dünya Savaşı’nda Enver Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun, Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak amacıyla başlattığı ve 90 bin askerin şehit düştüğü Sarıkamış Harekatı'nın sonuçları itibarıyla tarihe hüzünlü bir sayfa bırakan kahramanlık destanı olduğunu belirtti.

"Bu destan ki, milli mücadelemiz adına canlarını seve seve feda eden 90 bin vatan evladının bir an bile düşünmeden dondurucu soğuk ve tipi altında şehadet şerbetini içtiği fedakarlık ve kahramanlık örneği olduğu kadar birlik, beraberlik ve kardeşlik dersi de olan Mehmetçiğin acı destanıdır." ifadelerini kullanan Alkan, şunları kaydetti:

"Bizler, kahraman bir milletin evlatlarıyız. Tarihimiz nice kahramanlık ve zaferlerle doludur. İşte Anadolu'nun yoksul evladı, vatan savunmasına ayağında çarıksız, sırtında paltosuz gitmiştir. Türk milleti, şimdiye kadar ne bir milletin ne bir devletin boyunduruğu altında yaşamıştır. Hiçbir millet bu millete, diz çöktürememiştir. Osmanlı torunu olan bu millet, atalarının emanet ettiği mirasa, birlik ve beraberlik düşüncesiyle her zaman sahip çıkmış ve sahip çıkmaya da devam edecektir. İşte vatan, imkansızlıklara rağmen bu azim ve kararlılıkla ortaya çıkan yüksek şuurun neticesinde aziz şehitlerimizin mirası olarak bizlere kalmıştır."

Alkan, başta fedakarlığın, gönüllülüğün sembolü Sarıkamış şehitleri olmak üzere, onların şahsında vatan ve kutsal değerler uğruna son dönemde terör mücadelesinde şahadet şerbetini yudumlayan kahraman askerleri, emniyet mensuplarımızı ve sivilleri saygı, rahmet ve minnetle andığını belirtti.