KASTAMONU (AA) - BİLAL KAHYAOĞLU - Kastamonu'da çiftçilik yapan Eşref Koca, ürettiği sarımsağı satmak amacıyla Taşköprü-Kastamonu karayolu kenarında kurduğu tezgahın başında beklemek yerine "Sarımsak alırsan lütfen parasını bırakıver" yazılı not bırakarak diğer işleriyle ilgileniyor.

Taşköprü-Kastamonu karayolu kenarında sarımsak satış tezgahı bulunan Koca, sürekli burada bekleyince diğer işlerini yapamaz duruma geldi. Bunun üzerine arayışa giren Koca, 11 yıl önce tezgahına sarımsağın fiyatının yazılı olduğu etiket ile "Sarımsak alırsan lütfen parasını bırakıver" yazılı not bıraktı ve diğer işleriyle ilgilenmek için ayrıldı.

Bir daha tezgahının başında sürekli beklemeyen Koca, böylece hem satış yapma hem de diğer işleriyle ilgilenme fırsatı bulmuş oldu.

- "Bazı geceler sarımsak almak için beni uyandırıyorlardı"

Taşköprü ilçesi Bük köyü Tekev Mahallesi'nde ikamet eden Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taşköprü sarımsağının aromasının diğer sarımsaklardan farklı olduğunu, bundan dolayı tercih edildiğini söyledi.

Evine yaklaşık 50 metre mesafede Taşköprü-Kastamonu karayolu kenarında yıllardır kendi ürettiği sarımsağı sattığını belirten Koca, "Kendi ürettiğim sarımsağı satmak için 30 yıl önce tezgah açtım. Çiftçilik yapmam nedeniyle belirli bir süre sonra tezgahta çok sık kalamadım. Bazı geceler sarımsak almak için beni uyandırıyorlardı. Ben de bu işe bir çözüm bulmak istedim." dedi.

Koca, 11 yıl önce tezgahına fiyat etiketi ile "Sarımsak alırsan lütfen parasını bırakıver" yazılı not bıraktığını anlatarak kendisinin de diğer işleriyle ilgilendiğini dile getirdi.

- Tezgah kendi kendine çalışıyor

Tezgahının adeta kendi kendine çalıştığına dikkati çeken Koca, "Tezgahın başında yıl boyunca en fazla bir ay durabiliyoruz. 12 ayın 11 ayı satıcısı olmadan çalışıyor. Bazen vatandaşlar kornaya basıyor, biz geliyoruz. Burası esnafsız tezgah. Tezgah kendi kendine para kazanıyor. Ürünün başında satıcısı bulunmuyor." ifadesini kullandı.

Tezgahından alışveriş yapmak isteyenlerin ürünü alıp tarttığına ve parasını bıraktığına işaret eden Koca, bazı müşterilerinin kendisine not da yazdığını söyledi.

Notları sakladığını aktaran Koca, şunları kaydetti:

"Yıllardır pek çok not yazan oldu. 'En sağdakinden aldık hakkını helal et', '20 lira bıraktım. Eğer fiyatı yüksekse tekrar geldiğimde bırakırım' gibi notlar yazıyorlar. Bazıları telefon numarasını bırakıyor. Bu durumdan memnunum. Başında ben olsam da olmasam da burası para kazanıyor."