ARTVİN (AA) - Gürcistan'daki cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü bulunan Türk vatandaşlarının akrabaları, Sarp Sınır Kapısı'nda eylem yaptı.

Çeşitli nedenlerle tutuklu ve hükümlü bulunanların yakınları, Gürcistan Mağduru Aileleri Derneği öncülüğünde Sarp Sınır Kapısı'nda bir araya geldi. Tutuklu ve hükümlü yakınları, Gürcistan'daki cezaevi şartlarının iyileştirilmesi, Türkiye'ye nakil ve ağır hukuk şartlarının yumuşatılması için yardım istedi.

Bazı katılımcıların, "Gürcistan mağdurları", "babamı istiyorum", "kardeşimi istiyorum", "eşimi istiyorum" yazılı döviz taşıdıkları görüldü.

Gürcistan Mağduru Aileleri Derneği Başkanı Nuriye Kaputoğlu, burada yaptığı açıklamada, derneğin, Gürcistan'da 2010 yılında başlarına gelen talihsiz olay sonrasında kurulduğunu söyledi.

Gürcistan'da yapılan haksızlığı birçok vatandaşın gördüğünü ifade eden Kaputoğlu, "Derneğimiz, mağdurları aynı çatı altında toplayıp sesimizi iki devlete duyurmak amacıyla kuruldu. Türkiye ile Gürcistan yakın komşu. Akrabalık bağları olan iki devlette tek milletiz" dedi.

Kaputoğlu, derneğin amacının, çeşitli nedenlerle mağdur edilmiş ailelere sahip çıkmak olduğunu vurgulayarak, "Din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmadan mağduriyetlerin giderilmesine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Siyaseten fikir ayrılığından uzak, samimi ve insancıl açıdan olaylara yaklaşıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'den Gürcistan'a ticaret ve turizm amaçlı çok sayıda kişinin gittiğini anlatan Kaputoğlu, şöyle devam etti:

"Gürcistan'ın ağır kanunlarını bir çok vatandaşımız bilmediğinden dolayı aileler çok zor durumda kalıyor. Sorun varsa çözüm de vardır. Bu sorunları karşılıklı çözeceğiz. Gürcistan'ın kanunlarının ve cezalarının bu kadar ağır olmamasını, hüküm giymiş vatandaşlarımızın ülkeye naklinin hızlandırılmasını talep ediyoruz. Vatandaşlarımıza, yurt dışına çıkmadan en azından konsolosluk ve büyükelçilikten gereken bilgileri almalarını tavsiye ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, komşularına kucak açan ve çok merhametli bir ülkedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak aynı sıcaklığı, sevgiyi ve hoşgörüyü komşu ülkelerimizden bekliyoruz. Kimsenin bir başkasının yaşam özgürlüğünü haksız yere elinden almaya hakkı yok. Artık insanların gözünde yaş, kalbinde acı görmek istemiyoruz."

Babası yaklaşık bir  yıldır cezaevinde bulunan 11 yaşındaki Dilara Büdün, "Babamın hapisten çıkmasını istiyorum. Boşuna orada yatıyor, babama iftira attılar" dedi.

Açıklamanın ardından Vali Yardımcısı Mehmet Ali Öztürk, Dernek Başkanı Kaputoğlu ile bazı tutuklu ve hükümlü yakınları, tampon bölgeye geçerek Gürcü yetkilere talep ve şikayetlerini iletti.

Yaklaşık 20 kişilik grup, yapılan görüşmenin ardından olay yerinden ayrıldı.