AMASYA (AA) - MÜMİN ALTAŞ - "Şehzadeler şehri" Amasya'da, Yeşilırmak kenarındaki Yalıboyu'nun eşsiz güzelliğinde iftar, tarihi Sultan 2. Bayezid Camisi'nde kılınan teravih namazı ve gelenekleriyle ramazanda farklı atmosfer yaşanıyor.

Yeşilırmak Vadisi'ndeki Harşena Dağı eteklerine kurulan, çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan, bilim adamları, sanatkarlar ve şairler yetiştiren, şehzadelerin eğitim gördüğü Amasya, ramazanda da kültür turizminin önemli şehirleri arasında yer alıyor.

Ramazanın birkaç gününü Amasya'da geçirmek isteyenler, şehrin tarihi ve turistik bölgelerini gezerek iftar saatini bekliyor.

Şehre gelenlerin ilk durağı, bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Harşena Dağı'ndaki Kral Kaya Mezarları ile Amasya Kalesi ve Kızlar Sarayı oluyor.

Türkiye'nin en fazla özel müzeye sahip illerinden Amasya'da belediye tarafından Ferhat su kanallarının olduğu bölgeye yaptırılan, içinde efsane aşıkların maket ve heykellerinin yer aldığı "Ferhat İle Şirin Aşıklar Müzesi", güzel vakit geçirilecek yerler arasında bulunuyor.

Şehzadeler Müzesini gezen turistler da şehzadelerin bal mumu heykellerini inceleyip bilgi ediniyor.

- Tıp tarihi meraklıları Bimarhane'ye

İlhanlı döneminden bugüne ulaşan tek eser, Anadolu'da müzikle tedavi yapılan ilk hastane olarak bilinen Bimarhane de (Darüşşifa) tıp tarihi meraklılarına güzel kaynak sunuyor. 

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan kentte çok sayıda türbe de bulunuyor. Halifet Gazi, Halkalı Evliya, Hamdullah Efendi, Kadılar ve Kurtboğan Türbesi, Torumtay ve Şirvanlı İsmail Türbesi, ziyaret edilecek mekanlar arasında öne çıkıyor.

- İftar, Yalıboyu'nda

Yeşilırmak kenarında ışıklandırılarak farklı renklerle süslenen tarihi Yalıboyu'ndaki butik oteller ve restoranlarda ziyaretçilere iftar menüleri sunuluyor.

Kentte yaklaşık 600 yıldır devam eden top atışının ardından, belediye bandosunun Harşena Dağı'nda seslendirdiği türküler eşliğinde, Amasya'nın geleneksel lezzetleri çörek, keşkek, yaprak sarması, yağlı katmer, bakla dolması, toyga çorbası ve et yemekleri tadılarak iftar yapılıyor.

Yüksek tepelerdeki şehir manzaralı restoranlarda iftar programları hazırlayan işletmeler, Amasya'ya özgü dev bakır semaverlerde demlenen çayı müşterilerin beğenisine sunuyor.

Amasya halkının da en fazla tercih ettiği, Sultan 2. Bayezid tarafından 1485'te yaptırılan, içinde külliye ve imaretin de bulunduğu Sultan 2. Bayezid Camisi, teravih namazlarında dolup taşıyor.

Özelikle cuma günleri camide yer bulamayan cemaat, Sultan 2. Bayezid tarafından ibadethanenin inşaatı esnasında dikilen 530 yıllık dev çınar ağaçlarının gölgesinde namazını kılıyor.