KASTAMONU (AA) - Kastamonu Şeker Fabrikası 54. dönem kampanya açılışı gerçekleştirildi.

Kastamonu Şeker Fabrikasında gerçekleştirilen dönem açılışında pancarını fabrikaya ilk sırada getirenlere ödül verildi.

Fabrikaya pancarını vermek için gelen çiftçiler yaklaşık 2 kilometrelik araç konvoyu oluşturdu.

Kastamonu Valisi Mesut Yıldırım, yaptığı konuşmada, üretmeden gelişmenin mümkün olmayacağını belirtti.

Üretime dayalı olmayan bir ekonominin kalıcı olmadığını ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:

"Pancarı tarlasına eken, çapalayan ve onların getirdiği pancarı buralarda işleyen işçi kardeşlerimi tebrik ediyorum. Bizim sanayiye bağlı tarımdan vazgeçmemiz mümkün değil. Çiftçi olarak daha çok pancar üretmemiz gerekmektedir. Pancar hiçbir yan ürünü zayi olmayan bir ürün."

AK Parti Kastamonu Milletvekili Metin Çelik, şeker fabrikasının Kastamonu için çok önemli olduğunu vurguladı.

Şeker fabrikalarının özelleştirme kararının AK Parti iktidarından önce alındığına dikkat çeken Çelik, "Kastamonu Şeker Fabrikasının diğer illerdeki 6 fabrikayla beraber özelleşmesi gerçekleşmişti. İş sadece Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasına kalmıştı. Cumhurbaşkanımız 'Her şey para değil, bu baca tütecek' dedi. Sonuçta bu özelleştirmeyi imzalamadı." dedi.

AK Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir ise kalifiye eleman sıkıntısına dikkat çekti.

Demir, Kastamonu'daki vatandaşların fabrikalarda, özel sektörde çalışmak yerine kamu kurumlarında çalışmayı tercih etmesinden dolayı bu sıkıntıların yaşandığını belirtti.

Kastamonu Şeker Fabrikası Müdürü Uğur Karabaltaoğlu da 350 bin ton kota tahsislerinin olduğunu, ancak buna rağmen 238 bin tonluk sözleşme yapabildiklerini söyledi.

Sözleşme yapılan rakamın düşük olduğunun altını çizen Karabaltaoğlu, çiftçilerden mekanizasyona geçmelerini istedi.

Yörenin kalıcı ürününün pancar olduğunu ifade eden Karabaltaoğlu, "238 bin tonluk sözleşmeden net olarak işleyeceğimiz 165 bin ton pancarımızla 21 bin ton kristal şeker, 7 bin ton melas ve 40 bin ton küspe elde edilecek. Fabrikamız günlük 3 bin 500 ton hedef kapasite ile çalışacak. Fabrikamızın randımanlı çalışabilmesi için 100 günlük pancara ihtiyacımız var. Bu da 350 bin ton pancar etmekte." dedi.

Konuşmaların ardından 54. dönem kampanya açılışı yapıldı.