TRABZON (AA) - Trabzon Valisi Yücel Yavuz, amaçlarının Sıfır Atık Projesi ile israfın önlenmesi, kaynakların verimli kullanılması, atıkların kontrol altına alınarak sağlıklı bir evrenin, atık bilincinin ve farkındalığının oluşturulması olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen "Sıfır Atık Projesi" kapsamında Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde "Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık" konulu seminer organize edildi.

Vali Yavuz, seminerin açılış bölümünde yaptığı konuşmada, "Sıfır Atık Projesi"nin insanlığın geleceği açısından önemli olduğunu belirterek, "Proje ile sadece Trabzon'umuzun, ülkemizin değil, dünyamızın meselesi olan çevre ile ilgili hayati bir konunun nasıl topluma yansıtıldığını, farkındalık oluşturulduğunu görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın kıymetli eşleri Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca yürütülen projenin çocuklarımıza, gençlerimize tanıtılması geleceğimiz açısından çok önemli." dedi.

Atıkların çevreyi kirletmesinden dolayı insanlığın birçok yeni hastalıkla karşı karşıya kaldığına işaret eden Yavuz, şu değerlendirmede bulundu:

"En basitinden evlerde kullanılan pillerin, elektronik aletlerin, bataryaların ya da atık yağların toprağımızı ve suyumuzu kirletmesine izin vermemeliyiz. Atıklardan kaynaklı çevre kirliliğini yıllar önce projelendirmemiz gerekiyordu ama 'zararın neresinden dönülse kardır' anlayışıyla proje kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz, çevremizin korunması amacıyla farkındalık çalışmalarını okullarımızda ve diğer kurumlarımızda sürdürüyor. Amacımız, Sıfır Atık Projesi ile israfın önlenmesi, kaynakların verimli kullanılması, atıkların kontrol altına alınarak sağlıklı bir çevrenin, atık bilincinin ve farkındalığının oluşturulmasıdır."

Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise "Sıfır Atık Projesi"nin, Büyükşehir Belediyesinin binalarında uygulanmaya başlandığını söyledi.

Türkiye'de önemli bir hareket başlatıldığına dikkati çeken Gümrükçüoğlu, "Katı atık, evsel atık denince akla yerel yönetimler geliyor. Bu hizmetin organizasyonu, atıkların giderilmesi, enerji alanı oluşturulması büyük bir hizmet alanı olarak ifa ediliyor, daha da geliştirilmeye gayret ediliyor." diye konuştu.

Projenin ülke geneline yayılmasında herkese çok önemli görevler düştüğünün altını çizen Gümrükçüoğlu, "Biz bu uygulamayı hemen başlattık. Belediye binalarımızda uygulamayı devreye aldık. Öyle olacak ki o binadan atık çıkmayacak. O binada geri dönüştürebilecek olan dönüşecek, kompost haline getirilip o binanın içinde, bahçelerinde, saksılarında kullanılacak, isteyene de verilecek." ifadesini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ile öğrencilerin katıldığı seminerde, uzmanlar projeye ilişkin sunum yaptı.