SAMSUN (AA) - İLYAS GÜN - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca  (AFAD) köpekli arama timleri arasında "eğitim-görev ve yeterlilik sınavı" düzenlenecek.

Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Sivil Savunma Müdürü Yusuf Aysu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AFAD'ın 2011 yılında çıkarılan Köpekli Arama Timi Çalışma ve Sınavı Yönetmeliği gereğince Türkiye'deki köpekli arama timlerinin iki yılda bir sınava tabi tutulduğunu söyledi.

Bu yılki sınavın 9 Kasım'da Samsun'da yapılacağını belirten Aysu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve üç ilin AFAD müdürlüklerinin başkanlığında oluşturulan komisyon tarafından Türkiye'deki tüm arama köpeklerinin sınavdan geçirileceğini ifade etti.

Türkiye'de, enkazlarda canlı aramada kullanılan 60 köpek bulunduğuna değinen Aysu, şunları belirtti:

"Enkazlarda canlı arama üzerine faaliyet gösteren dedektör köpekler ve eğitmenleri sınav uygulamasından geçecek. Sınav iki etaptan oluşuyor. Birinci etabı temel eğitim aşaması. Bu aşamayı tamamlayan köpekler görev yeterlilik sınavlarına girecekler. Sınavda başarılı olan köpekler alacakları yeterlilik sertifikasıyla ülkemizde meydana gelen afetlerde canlı arama yapabilirler. Bu süreçten sonra afet bölgelerinde sadece yeterliliği olan, belgelendirilmiş köpekli arama timleri görev yapabilecekler."

Aysu, canlı arama köpeklerinin eğitmenlerinin sınavdan alacakları sertifikaları ibraz etmek suretiyle enkazlara girebileceğini bildirerek, "Yeterlilik belgesi olmayanlar yönetmelik gereğince afet bölgelerinde çalışamayacak. Bu nedenle ülkemizdeki tüm arama köpeklerinin bu sınava girmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Sınavın ücretsiz olduğunu aktaran Aysu, sınava katılacak köpekler için sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve özel şirketlerin 14 Ekim'e kadar başvurularını yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

Samsun AFAD Müdürlüğü bünyesindeki köpeklerin de eğitmenleri gözetiminde hazırlıkları sürüyor.