Sınırda yaşanan hareketliliğin ardından  olası ihlallerinin önceden belirlenmesi için Havada Erken Kontrol ve İhbar (HİK)  uçağı görevlendirildi. 
 
SINIR GÜVENLİĞİ ARTIRILDI
 
Türkiye'ye yönelik hava ihlallerinin arttığı son günlerde, Hava  Kuvvetleri Komutanlığı da sınır hatlarının güvenliğinin sağlanmasına yönelik  çalışmalarını arttırdı. Türkiye-Suriye sınır hattında hava devriye görevini  sürdüren F-16'lar, hudut güvenliğini sağlıyor. 
 
"Barış Kartalı Projesi" kapsamında alınan HİK uçağı da Hava Kuvvetleri  Komutanlığınca sınırda görevlendirildi. HİK uçağı, konuşlu olduğu Konya'daki  3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığından kalkarak sınırlardaki hareketliliğin yanı sıra  olası ihlalleri de kontrol ediyor. 
 
SINIR HATTINA YAKIN UÇUYOR
 
HİK, özellikle Suriye sınır hattına yakın uçarak Türk hava sahasına  yönelik olası ihlallerle hareketliliği önceden belirlemeye çalışıyor. 
 
Boeing 737 platformuna kurulan HİK uçağı milli, uluslararası, ikili,  çok uluslu görevler ve eğitimlerde, tatbikatlarda, Türk Hava Sahası'na yönelecek  tehditleri tespit, teşhis etme ve gerekirse bertaraf etmek maksatlı görevlerde  kullanılıyor. 
 
Mesleğinde uzmanlaşan ve özel seçilen personeliyle görev yapan HİK  uçağı görevlerine göre 8-10 saate kadar havada kalabiliyor. Havada yakıt ikmali  yapabilme kabiliyetine de sahip uçağın böyle durumlarda havadaki görev süresi 20  saate kadar uzayabiliyor. 
 
Hava Kuvvetlerinin küresel bir kuvvet olabilmesi, zamanı ve mekanı  sınırsızca kullanabilmesi amacı ile verilen yurt içi ve yurt dışı görevleri  yerine getiren HİK uçağı, NATO uçuşlarını da desteklemeye devam ediyor. 
 
ÖZELLİKLERİ NELER?
 
Uçak, üzerindeki yeni nesil sabit radarın 360 derecelik görüş açısıyla Hava Kuvvetleri, coğrafi engellerden etkilenmeden yüzlerce kilometrelik alanı tarayabilen kapasiteye sahip.
 
Uçakla elde edilen istihbaratlar yer destek birimine iletilerek operasyonlarda kullanılabiliyor. Uçaktaki radar sistemi, 350 kilometre menzili içinde aynı anda 3 bin cismi tespit ve takip edebiliyor. Uçak, elektronik karıştırma ve şaşırtma da yapıyor.
 
ŞUBAT 2014'TE ENVANTERE GİRMİŞTİ
 
Barış Kartalı Projesi kapsamındaki İlk Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) Uçağı (Awacs) Şubat 2014'te törenle envantere katılmıştı.