SİNOP (AA) - Sinop Üniversitesi (SÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nde "Boğulma ve ilk Yardım" konulu konferans verildi.

SÜ Sualtı ve Su Üstü Sporları Öğrenci Kulübü'nün davetlisi olarak Sinop'a gelen İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Su Altı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şamil Aktaş, öğrencilere boğulma ve ilk yardım konusunda bilgi verdi.

Boğulmaların yüzme bilen kişilerin de başına gelebileceğine işaret eden Prof. Dr. Aktaş, "Suda boğulanlar yüzme bilmeyenlerin başına gelebildiği gibi yüzme bilenlerin de başına gelebilir. Boğulmalarda ölüm nedeni akciğerlere su dolması olduğu varsayıldığından yardım etmek için suyun boşaltılmasına çalışılarak zaman kaybedilir. Oysa boğulmanın ilk evresinde, yardıma koşanların, akciğerlerdeki az miktardaki suyu çıkarmaya çalışarak zaman kaybetmeden, yapay solunuma başlaması gerekir" diye konuştu.

Sudan çıkartılan kazazedeye ilk yapılması gerekenler hakkında bilgi veren  Aktaş, "Kazazede sudan çıkarılır çıkartılmaz, boğazındaki salgılar temizlenmeli. Başı iyice arkaya yatırılarak, alt çenesi iki elle kavranıp aşağıya ve geriye çekilmeli, bu arada başparmaklar ağzı açık tutmalı, ağızdan ağza yapay solunum uygulanmalı ve göğüs kafesine düzenli aralıklarla bastırarak kapalı kalp masajı yapılmalıdır" dedi.

Konferans sonunda Sinop Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Temel Bayrak, Prof. Dr. Şamil Aktaş’a hediye takdim etti.