SİNOP (AA) - Sinop'ta, Elektrik Üretim AŞ. (EÜAŞ) Nükleer Santraller Daire Başkanı Dr. Mehmet Bulut, nükleer santralin paydaşlarından Fransız AREVA konsorsiyumundan Dr. Jan Bartak, Nükleer Enerji Proje Uygulama Daire Başkanlığı temsilcileri bilgilendirmede bulundu.

Ekip, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, rektör yardımcıları ve akademisyenlerle üniversite senato odasında bir araya geldi.

Rektör Bircan, Sinop Üniversitesi'nin son zamanlarda hızla geliştiğini belirterek, nükleer güç santralini takip ettiklerini, santralin inşa aşamasında ve faaliyete geçmesi ile teknik personel ihtiyacının karşılanması hususunda birçok noktada adım attıklarını ve atmaya devam edeceklerini söyledi.

Dr. Jan Bartak, nükleer güç santrali hakkında bilgi vererek, 3. nesil üstü diye tabir edilen ATMEA-1 nükleer santralinin güvenlik mekanizmalarının en üst düzeyde olduğu ve yeni nesil bir reaktör olduğunun altını çizdi.

Bartak, nükleer güç santrallerinde binlerce insanın çalışacağına ve inşa aşaması başladıktan sonra yerli ve yabancı birçok insanın Sinop’a geleceğine dikkat çekti.

Sinop Üniversitesi Mühendislik Fakülesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayhan Kara ise, 2015 - 2016 yılında bölümlerine öğrenci almayı düşündüklerini, öğrencilerine Fransa ve Japonya’da staj olanaklarının sağlanması ve nükleer güç santralinde çalışacak teknik personelin de istihdam garantisi ve belli protokoller ile üniversite bünyesinde yetiştirilebileceğini söyledi.

EÜAŞ Nükleer Santrallar Daire Başkanı Dr. Mehmet Bulut ve Dr. Jan Bartak talepleri kayıt altına aldıktan sonra Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerini Fransa’ya davet edeceklerini dile getirdi.