SİNOP (AA) - Sinop'ta her yıl ramazan ayında geleneksel olarak düzenlenen ve iki gün süren "Helesa" şenlikleri başladı.

Tersane mevkisinden başlayan etkinliğe, Sinop Valisi Yasemin Özata Çetinkaya, Belediye Başkan Vekili Rahmi Balfidan, Emniyet Müdürü Yusuf Biner, Sinop Hemşehrilik ve Dostluk Derneği Onursal Başkanı Özer Gürbüz ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Helesa yürüyüşünde çeşitli maniler eşliğinde özel hazırlanmış bir gemi maketi ile Sinop sokaklarında bahşiş kutularıyla dolaşılarak, Yardım Sevenler Derneğine yardım toplandı.

Sinop'un en işlek caddelerini gezen grup, Vali Çetinkaya'nın oturduğu konuta da gitti. Vali Çetinkaya, gruptakilere bahşiş verdi.

Çetinkaya, burada yaptığı açıklamada, her yıl ramazan ayında tekrarlanan bu geleneğin, gelecek nesillere de aktarılması gerektiğini ifade ederek, "İkinci kez katıldığım bir etkinlik. Yıllardır çok önemli ticaret ve liman kenti olan Sinop'a çok yakışan bir gelenek olduğunu düşünüyorum. Yüzyıllar öncesinden gelen ve yüzyıllar sonrasına da bozulmadan devam ettirilecek bir gelenek olur inşallah. Yardım Sevenler Derneğimizin de kesesine bereket aksın, bahşişlerle dolsun, taşsın. Bütün Sinopluları tebrik ediyorum." diye konuştu.

Vali Çetinkaya'nın konutundan ayrılan Helesa grubu bahşiş toplamaya devam etti.

- Helesa geleneği

Fırtınadan kaçan ve Sinop limanına sığınan gemicilerden kaldığı söylenen "Helesa"nın hikayesine göre, çok eski dönemde fırtınadan kaçarak Sinop limanına sığınan bir geminin tayfaları kış şartları nedeniyle haftalarca burada mahsur kalınca, erzakları tükenir.

Kimseden bir şey isteyemedikleri için çaresiz kalan tayfalar, sonunda bir filikayla kente çıkıp, ellerinde fenerle evleri dolaşarak "Helesa, yelesa, heyemola yusa, yusa hop" diye mani söyleyerek yardım toplar. Helesa'nın bu öyküden kaynaklanıp kaynaklanmadığı tam olarak bilinmese de gelenek, Sinop'ta bu hikayeye dayandırılarak yaşatılıyor.