SİNOP (AA) - YUNUS CELAL ARAZ - Sinop'un Türkeli ilçesindeki Cumhuriyet İlkokulunda, öğrencilerin derslere daha rahat odaklanmalarını sağlamak için, sıra yerine "pilates topu" kullanılmaya başlandı.

Okulun bir sınıfında başlatılan uygulamayla, özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan öğrencilerin derslere daha rahat odaklanmaları amaçlanıyor.

Sınıf Öğretmeni Emre Gülcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin sınıf içerisinde uzun süre hareketsiz durarak dersi dinlemelerinin zor olduğunu ifade etti. Ders esnasında hareketsiz duran öğrencilerin dikkatlerinin başka yönlere kaydığını anlatan Gülcan, uzmanların tavsiyesiyle daha önce bazı okullarda yapılan uygulamayı kendi okullarında da hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Uygulamayı hayata geçirmeden önce psikologlardan görüş alarak bu konuda yayımlanmış bilimsel makaleleri okuduklarını vurgulayan Gülcan, şöyle konuştu:

"Söz konusu uygulama uzmanların önerisiyle daha çok dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan öğrencilere yönelik yapılıyor. Bizim de sınıfımızda böyle bir öğrencimiz bulunduğu için uygulamayı hayata geçirmek istedik. Uygulamayla birlikte sınıfımızdaki öğrencilerde bazı değişiklikler gördük. Mesela öğrenciler dik oturmak zorunda kaldıkları için el yazıları güzelleşmeye başladı. Pilates toplarının üzerinde oturmak belli bir kas gücü ve dikkat gerektiriyor. Böyle olunca öğrencilerimizin sınıf içerisinde gezme veya ayağa kalkma gibi alışkanlıklardan kurtularak daha çok derslere odaklandıklarını gözlemledik."

- "Devamsızlıklar azaldı"

Gülcan, uygulamanın öğrenciler üzerinde olumlu etki yapmaya başladığına işaret ederek, "Mesela pilates toplarını uygulamaya başladıktan sonra, özellikle devamsızlık sayısı çok azaldı. Hatta yok denecek kadar az. Ancak ciddi bir rahatsızlıkları olduğu zaman gelmiyorlar. Başarılı bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Bu uygulanabilir bir yöntem, yeter ki bir şeyler yapılmaya çalışılsın. Çünkü ben öğrencilerimin derslerine olan ilgilerini artırmak için elimden geleni yapıyordum ama bir yere kadar başarılı olmuştu. Şimdi bu uygulama sayesinde daha verimli dersler yapabiliyoruz" diye konuştu.

Uygulamaya başlamadan önce velilerle görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Gülcan, herkesin sıra yerine pilates toplu eğitime olumlu baktığını kaydetti.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Olgun Şensoy ise gerekli görüşmeler ve araştırmalar yapıldıktan sonra Cumhuriyet İlkokulunun bir sınıfında uygulamanın başladığını anımsattı.

Yaptığı ziyaretlerde sıra yerine pilates toplu eğitimin olumlu yansımalarını gördüğüne işaret eden Şensoy, "Okul müdürümüz ve öğretmenimiz konuyu bize ilettiklerinde velilerimizin ve ilgili kurumların görüşlerini aldık. Bunun üzerine gerekli hazırlıklar yaptıktan sonra, her öğrencinin sıra yerine bir pilates topuna oturması sağlandı. Bir iki hafta geçtikten sonra sınıfı ziyaret ettiğimde gerçekten öğrencilerin sınıftaki hareketlerinin daha düzgün olduğunu, yazılarının gittikçe daha güzelleştiğini, dikkat sürelerinin uzadığını, okulda ve sınıf içerisinde hareket sayısının daha da azaldığını gördüm" ifadelerini kullandı.

Şensoy, gelecek yıl uygulamayı diğer sınıflarda da yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.