NATO Daimi Deniz Görev Grubu (SNMG-2) bünyesinde Aden körfezi, Hint Okyanusu, Somali açıkları ve Arap denizinde deniz haydutluğuyla mücadele görevi yapan TCG Gökçeada F-494 fırkateyni yurda döndü.
Aden Körfezi ve Somali açıklarında deniz haydutluğuna karşı mücadele kapsamında görevini tamamlayan TCG Gökçeada fırkateyni yurda döndü.
Gökçeada fırkateyni için Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’nda karşılama töreni düzenlendi. Uluslararası deniz ticaret yollarında deniz korsanlarına karşı güven ortamı sağlamak amacıyla 10 Mart 2014 tarihinde Aksaz Limanı’ndan uğurlanan fırkateyn 3 ay sonra görevini başarıyla tamamlayarak Aksaz Üssü’ne geri döndü. Sabah saatlerinde Aksaz Askeri limanına giriş yapan Gökçeada, Türk Donanması’na ait Demirli diğer firkateynlerin sirenleri eşliğinde karşılandı. Firkateynin iskeleye yanaşmasından sonra Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ömer Bayram Çetin de bir konuşma yaptı. Aden Körfezi’ndeki korsanlık faaliyetlerinin Türk Donanması’na ait güçlerin de katkısıyla dört yılda yok seviyesine çekildiğini belirten Çetin, şunları söyledi: "Ticari gemilere yönelik 2009 yılında 124 saldırı ve 50 gemi kaçırma, 2010’da 121 saldırı ve 52 gemi kaçırma, 2011’de 123 saldırı ve 23 gemi kaçırma, 2012’de 16 saldırı ve 7 gemi kaçırma meydana geldi. Bu rakam 2013’te sadece bir saldırı olarak gerçekleşti. 2014’te bugüne kadar hiç saldırı ve gemi kaçırma olayı yaşanmadı. Deniz haydutluğu bugün yok olma noktasına gelmiştir. Deniz Kuvvetlerimiz de bu süreçte Türk milletinin tarihî barış misyonuna uygun bir şekilde görevini yerine getirmiştir."
Konuşmanın ardından gemiden uygun adım koşarak inen subayların önünde yer alan gemi komutanı Deniz Kurmay Yarbay Metin Pehlivan, Tuğamiral Çetin’e görev sonu raporunu verdi. Firkateynden inen askerler aileleriyle buluştu. Kavuşma sırasında duygulu anlar oldu.Bazı subaylar, görevdeyken dünyaya gelen çocuklarını ilk defa görmenin heyecanını yaşadı. Aden Körfezi’nde korsanlarla mücadele ederken bir kızı olan Astsubay Veli Can Güven, ilk kez gördüğü iki aylık Ela Begüm’ü sarılıp öptü. Güven, "3 ay 7 gündür Aden Körfezi’nde görevdeydik. Ben görevdeyken kızım dünyaya geldi. Kızım Ela Begüm’ü ilk defa gördüm. Çok mutlu ve heyecanlıyım" dedi.
Törenin ardından Gökçeada firkateyni, ailelerin ziyaretine açıldı. Gemiye çıkan ailelere, askerler tarafından çiçek verildi. Bir SEAHAWK S-70B helikopteri, bir sualtı taarruz timi, bir amfibi hücum timi ve bir sualtı görev timi ile görev yapan TCG Gökçeada, Aden Körfezi’ndeki görevini 8 Haziran 2014 tarihinde TCG Gökova firkateynine devretti.
(İHA)