SAMSUN (AA) - FATMA KALAY - Afganistan uyruklu 15 yaşındaki Ali Razi Shıri, ailesiyle 6 ay önce geldiği Türkiye'de ailesinin geçimini sağlamak için semt pazarlarında yük taşıyıp patates satıyor.

Samsun'un İlkadım ilçesi Unkapanı Mahallesi'ndeki 2 odalı bir evde 36 yaşındaki annesi Rezvanah Amini, 40 yaşındaki hasta babası Nazar Shıri ile kardeşleri Somaneh (10), Hamed (16) ve Someyeh Shıri (5) ile yaşam mücadelesi veren Ali Razi, yaşıtları gibi okula gitmek yerine haftanın dört gününü semt pazarlarında çalışarak geçiriyor.

Ali Razi Shıri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışırken oldukça zorlandığını ancak ailesinin geçimi için buna mecbur olduğunu söyledi.

Semt pazarında sebze taşıyıp para kazandığını vurgulayan Shıri, "Patates taşıyorum, satıyorum. Ama çok zor. Şu an okumak istemiyorum. Çalışmak zorunda olduğum için istemiyorum. Hayalim de yok. Eğer ailemin geçinmesi için imkanımız olursa, bir yerden para gelirse işte o zaman okumayı düşünürüm. Şu anda okumak istemiyorum" diye konuştu.

Shıri, yaşadığı tüm sıkıntıya rağmen Türkiye'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu bildirerek, ailesine iyi bir gelecek sunmak adına elinden gelen çabayı gösterdiğini dile getirdi.  

Anne Amini ise İran'da Afganlara karşı kötü bir tutum olduğu ve çocukları orada okula gidemediği için 6 ay önce Türkiye'ye geldiklerini anlattı.

Eşinin hastalığı nedeniyle ailenin geçiminin oğlu Ali'nin sırtında olduğuna değinen Amini, "Ev kirası sıkıntımız var. Oğlum çalışıyor. Gaz, elektrik, su ve kira bizi zorluyor. Bunlar dışında başka sıkıntımız yok" dedi.

Türkiye'yi sevdiğini belirten Amini, şöyle devam etti:

"İran ya da Afganistan'a gitmek istemiyorum. Orada çocuklarım okula gidemiyor. Burada iki çocuğum okula gidiyor. Gelecekle ilgili planımız yok ama Türkiye'de bulunduğumuz için mutluyuz. İran'a dönüş yapmak istemiyorum ancak turist gibi giderim. Kardeşlerimin hepsi İran'da kalıyor. Ben 20 yıl İran'da kaldım. Kimse bana yardım etmedi. Çocuklar okula gidemedi. Burada okul şartları daha iyi."

Kardeşlerden 10 yaşındaki Somaneh de Türkiye'deki yaşam şartlarının İran'a göre daha iyi olduğuna işaret ederek, "Burada derslerde biraz zorlanıyorum. Fakat bir daha İran'a dönmek istemiyorum" ifadelerini kullandı.