Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Volkswagen skandalına ilişkin, “Dünya Çevre Ajansı’na müracaatta bulunduk. Cevabını bekliyoruz. Gümrük Bakanlığı’ndan Türkiye’ye giren Volkswagen hakkında, ne, kaç tane girmiş, Çevre Bakanlığımız değerlendirecek” dedi.
Güllüce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda düzenlenen ‘İklim değişikliği ve Hava yönetimi Koordinasyon Kurulu’ toplantısına katıldı. Bakan Güllüce, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, küresel iklim değişikliğinin dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu hatırlatarak, iklim değişikliğinin geri dönülemez sonuçlarını önlemek ve sorunla mücadele etmek için işbirliğine işaret etti. Güllüce, “2015 yılı yeşil dönüşüm, değişim ve kalkınmanın başlangıcıdır. Kalkınma ve çevre konularına kafa yoranlar için göğün bir gündem barındırmaktadır. İklim değişikliği ile mücadelede tarihi bir fırsat ve gayret gösterme fırsatıdır. Bu dönemde Büyük Ekonomiler Forumu ve G20 Zirvesi gibi yoğun kalkınma, çevre ve iklim gündemleri altında geleceğimiz için çalışmalar yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.
Güllüce toplantıdan sonra ise Türkiye’nin iklim değişikliği konusunda üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirterek, “Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantıda aldığımız karar gereği, ülkemiz olağan senaryoya göre 2030 yılında yüzde 21’e kadar sera gazı azaltımı yapabilecektir. 2030 yılı itibariyle bir milyar 175 milyon ton olarak öngörülen toplam sera gazının azaltım senaryosunda 929 milyon ton olacaktır. Sadece 2030 yılında 246 milyon ton emisyon engellenmiş olacaktır” şeklinde konuştu.
2030 yılı itibariyle kişi başına düşen emisyon miktarı 13,3 tondan 10.5 tona düşeceğini belirten Güllüce, bu değerin OECD ortalamasının altında kalacağını ifade etti.
Bakan Güllüce, Volkswagen firmasının emisyon değerlerinde yaptığı sahtekarlıkla ilgili olarak, “Dünya Çevre Ajansı’na müracaatta bulunduk. Cevabını bekliyoruz. Gümrük Bakanlığı’ndan Türkiye’ye giren Volkswagen hakkında, ne, kaç tane girmiş, Çevre Bakanlığımız değerlendirecek” dedi.
(İHA)