Rinoplasti ameliyatı, son yıllarda insanların en fazla tercih ettiği estetik ameliyatlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kimi zaman nefes alma zorlukları gibi sağlıksal şeylerden kimi zaman ise psiko-sosyal nedenlerden dolayı rinoplasti ameliyatlarına başvuruluyor. Ancak her ameliyatta olduğu gibi rinoplasti ameliyatlarında da belirli bir takım soru işaretleri söz konusu. Bu soru işaretlerinden biri de sigara kullanımı oluyor.

Rinoplasti Ameliyatı Öncesinde Sigara Kullanımı

Sigara kullanımının, özellikle de uzun dönem sigara kullanımının pek çok zararı var. Bunların başında dolaşım, sinir sistemi ve organlar üzerine bıraktığı negatif etkiler akla ilk gelenler arasında. Bunlara ek olarak sigara kullanımı esnasında oluşan bazı sağlıksal sorunlar da mevcut. Örneğin; sigara içildiği anda vücuttaki damarlar büzülür. Bu yüzden de ameliyat edilen bölgedeki dokuların iyileşme süresi normalin üzerine çıkar. Ek olarak rinoplasti ameliyatlarında sigara kullanımı burunda istenmeyen bazı lekelerinde oluşumuna neden olabilir.

surgery smoking ile ilgili görsel sonucu

Estetik cerrahlar da tüm bu etmenleri göz önünde bulundurarak rinoplasti ameliyatı öncesinde sigara kullanımına ciddi sınırlamalar getiriyor. Daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde iyileşip, ameliyat sonrasında estetik ve sağlık açısından en iyi sonucu alabilmeniz için doktorunuzun öngördüğü süre boyunca sigaradan uzak durmanızda fayda var.

Rinoplasti Ameliyatı Sonrasında Ne Zaman Sigara İçilebilir

Sigara tiryakilerinin cevabını en fazla merak ettiği soruların başında rinoplasti ameliyat sonrasında ne zaman sigara içebilirim oluyor. Ancak estetik operasyonlar sonrası özellikle de burun estetiği gibi operasyonlardan sonra o bölgede çok fazla tampon bulunacağı için sigara içmek en yanlış tercihlerden birisi olacaktır.

Ancak yine de sigara içmek istiyorsanız da oluşması muhtemel bir kaç sorun var. Sigara içtiğiniz zaman burundaki kılcal damarlar yüksek ihtimalle zarar görebilir. Bunun sonucunda da burunda ödem oluşması kaçınılmaz bir hale geliyor. Ne yazık ki böyle bir süreçten oluşacak olan sağlık sorunun çözümü her zaman da mümkün olmuyor.

Sigara içmeye başlamak için ise ortalama olarak rinoplasti ameliyatlarından 1 ay sonrası uygun görülür. Fakat yinede burun yapınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer hala içerisindeki yaralar iyileşmediyse bir ay sonra da sigaraya başlamak mantıklı bir tercih olmayabilir. Yaraların iyileşmesi için ortalama olarak 1 aylık bir süre konulsa da ameliyat öncesinde uzun yıllar sigara içmiş kişiler için bu süre daha da uzayabilir.