İzmir’de, Yavuz Bingöl Sanat Sokağı isminin Berkin Elvan Sokağı olarak değiştirilmesi kararı, Narlıdere Kaymakamı Ali Osman Canbaba tarafından veto edildi. Kaymakam Canbaba yaptığı açıklamada, "Berkin Elvan ismine karşı değiliz. Sadece politik malzeme yapılmasın" dedi.
Narlıdere Belediye Meclisi, Ocak ayında yaptığı toplantısında, Yavuz Bingöl Sanat Sokağı’nın ismini belediye meclis üyelerinin kararıyla Berkin Elvan olarak değiştirmişti. Belediye Meclisi’nin bu kararı, Narlıdere Kaymakamı Ali Osman Canbaba tarafından veto edildi.

"İSİM POLİTİK BİR MALZEME OLARAK KULLANILMAMALI"
Narlıdere Kaymakamı Ali Osman Canbaba, karara ilişkin İHA’ya yaptığı açıklamada, ismin politik bir malzeme olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi. Berkin Elvan ismine karşı olmadıklarını anlatan Kaymakam Canbaba, yeni açılan bir noktaya ismin verilebileceğini söyledi. Yavuz Bingöl Sanat Sokağı’nın isminin daha önce verildiğini ve değiştirilmemesi gerektiğini dile getiren Kaymakam Canbaba, "Sanatçının siyasi görüşü beğenilmediğinde isimler değiştirilmemeli. Berkin Elvan Sokak olarak değiştirilmesi ile ilgili 5393 sayılı Belediye Kanununun 81. Maddesi’ne göre kararı aldık. Biz isme karşı değiliz. Ancak bu sokağa sanatçının ismi verilmiş. Önce ben yeni açılan bir vadiye ismini verilmesini söylemiştim" dedi.
Öte yandan, Narlıdere Kaymakamı Ali Osman Canbaba imzalı veto yazısında şu gerekçeler yer aldı: "İlgi yazınız ekinde 05.01.2015 tarih ve 2015/1 sayılı meclis kararında İlçemiz Ilıca Mahallesi Yavuz Bingöl Sanat Sokağı isminin Berkin Elvan Sokak olarak değiştirilmesi ile ilgili 5393 sayılı Belediye Kanununun 81. Maddesi cadde, sokak, meydan, park, tesis ve benzerlerine ad verilmesi ve belediyeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerinin tespitine ilişkin kararlarda; belediye meclisinin üye tam sayısının salt çoğunluğu, bunların değiştirilmesine ilişkin kararlarda ise meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun kararı aranır. Bu kararlar mülki idare amirinin onayı ile yürürlüğe girer hüküm yer almaktadır. Berkin Elvan isminin ilçemizde bir alana verilmesi, Kaymakamlığımızca da uygun görülen bir işlemdir; fakat siyasal gerçeklerle Yavuz Bingöl Sanat Sokağının isminin değiştirilmesi, yerine Berkin Elvan isminin yeni açılacak olan bir yere veya yeni yapılacak bir meydana verilmesi daha uygun olacaktır. Örneğin Beyaz Vadi yerine, Berkin Elvan Vadisi gibi. Bu kapsamda siyasal gerçeklerle isimler üzerinde rastgele oynanması yanlış olur, Belediye Meclisimizin isim seçerken kalıcı isimler seçmesi vatandaşın yer bulması açısından da önem arz etmekte olduğundan, ilgili Meclis Kararındaki isim değişikliği uygun görülmemiştir."
(İHA)