SAMSUN (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, "2002 yılındaki Türkiye'de sosyal yardım ve sosyal hizmete ayrılan bütçe sadece 1,6 milyar liraydı. Bugün 50,6 milyar lirayı sadece sosyal yardım ve sosyal hizmetlere ayırmış durumdayız." dedi.

AK Parti Genel Merkezi tarafından düzenlenen "Sosyal Politikalarda Gönül Adımları" projesi kapsamında Samsun'da çalıştay düzenlendi.

Çalık, "Sosyal Politikalarda Gönül Adımları Samsun'u Dinliyoruz" adıyla Samsun Büyükşehir Belediyesi Ömer Halisdemir Konferans Salonu'nda düzenlenen programda, AK Parti'nin insani kalkınma için ekonomik kalkınmayı hedefleri arasına koyduğunu söyledi.

Ekonomik kalkınmanın sosyal kalkınmayı getirdiğine işaret eden Çalık, "Özellikle siyasi istikrarın ekonomik istikrar getirdiğinin ve ekonominin büyümesiyle sosyal politikalara ayrılan bütçenin büyüdüğünün farkındayız. 2002 yılındaki Türkiye'de sosyal yardım ve sosyal hizmete ayrılan bütçe sadece 1,6 milyar liraydı. Bugün 50,6 milyar lirayı sadece sosyal yardım ve sosyal hizmetlere ayırmış durumdayız. Sosyal koruma bütçesi denilen bütçe 2002 yılında 35 milyar liraydı. Bugün Türkiye'de bütün sosyal yardımların bütçesi 335 milyar liradır. Sosyal yardımlara verdiğimiz desteklerle bireyin sosyal refahını artırmayı hedefledik." ifadesini kullandı.

Sosyal refah ve sosyal adaletin en temel hedefleri olduğunu vurgulayan Çalık, bugün Türkiye'de sosyal güvenlik kapsamında bulunmayan hemen hemen hiçbir vatandaşın bulunmadığına dikkati çekti.

Çalık, sosyal devletin inşası için ayrılan sosyal koruma bütçesinin kendileri için önem taşıdığına değinerek, şöyle devam etti:

"Türkiye'de 2002 yılı ve öncesinde engellilerin hiçbir sorunu yoktu, çünkü evden dışarıya adım atamıyorlardı. İşsizlik sorunu yoktu, çünkü çalışacakları iş yoktu. Okula gidemiyordu, eğitim sorunu yoktu. Şimdi biz istihdamı konuşuyoruz, ulaşımı konuşuyoruz, eğitimi konuşuyoruz. 'Engellilerden öğretmen olur mu?' sorusunu da konuşmuyoruz. Çünkü Cumhurbaşkanımız, 'Engellilerden öğretmen olur, hem de bal gibi olur.' dedi. Yaşlılarımıza evde bakım dediğimiz hizmet, AK Parti ile geldi. 521 bin engelli ve yaşlımıza evde bakıyoruz. 5,2 milyar lirayı evde bakım için ayırıyoruz. Ayırdığımız o bütçe onlara helal olsun"

Yaptıkları çalışmalarla önemli yol katedildiğini belirten Çalık, "Hedefimiz Türkiye'yi 2023, 2053 ve 2071 yılına hazırlamak. Bu sürece giderken de sosyal politikalardaki vizyon ve hedefimizi sizlerin vereceği bilgilerle belirlemek." dedi.

Daha sonra toplantıya katılan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, AK Parti Genel Merkezi'nin hazırladığı anket kapsamındaki soruları cevapladı.

Toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan ve AK Parti Samsun İl Başkanı Hakan Karaduman da katıldı.