Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe’de, Türkiye’de faaliyet gösteren ABD’li yatırımcılar ile bir araya geldi. 2 saat 40 dakika süren toplantıya Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Elvan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut ve Cumhurbaşkanı ekonomi başdanışmanları Yiğit Bulut, Cemil Ertem, Hatice Karahan da katıldı. 


Edinilen bilgiye göre toplantıda ABD ile yaşanan gerginlik ve problemlerin iş dünyası ve yatırımları etkilemesini istemediğini söyleyen Erdoğan, “Cumhurbaşkanı olarak buradan bir kez daha söylüyorum; serbest piyasa prensiplerinden taviz verilmeyecek. Türkiye güçlü ekonomisi ile karşılaşılan her türlü sorunların üstesinden gelir, aşar” ifadelerini kullandı.

‘Siyasi konular ayrı’

Erdoğan, “Stratejik ortaklığımız yatırım ve ticaret ile güçlenecek. Bozulan ilişkilerin kopmamasında en büyük sebeplerinden biri de iki ülke arasındaki güçlü ekonomik bağlardır. Bu ilişkilerin yeniden tamirinde, diplomasi ve ekonomik ilişkilerin de önemli derecede etkili olacağına inanıyorum. İlişkilerimiz ekonomideki adımlar ve yatırımlar ile güçlenecek” dedi. Erdoğan, “Türkiye değişen durumlara göre adımlarını atar. Siyasi konuları ekonomik konularla karıştırmayı doğru bulmuyorum. Bunları ayrı tutmamız gerek” değerlendirmesi de yaptı. ABD’nin yaptırımlarına karşı getirilen yaptırımların işletmelere zarar vermemesi için özellikle dikkat edildiğine vurgu yapan Erdoğan, “Türkiye uzun vadede büyüme performansını korumaya devam edecektir. Cesaretle, diplomasi ile sorunların üstesinden geleceğiz. Türk ekonomisine güvenen yatırımcılar kazanacak. İş dünyası, işbirliği yaparak ilişkilerini güçlendirmeli, bunu teşvik ediyoruz” dedi.

Erdoğan, “Kapımız size açık olmaya her zaman devam edecektir. Şahsım, bakan  arkadaşlarım, danışmanlarım, vesaire. Ülkemizi bürokratik vesayetin cenderesinden kurtarmak için 24 Haziran’da yeni bir yönetim sistemine geçtik. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olarak adlandırdığımız bu yönetim modelinin özü idarede etkinliği, verimliliği ve eş güdümü artırmaktır. Sizler Türkiye’nin bölgesindeki onca istikrarsızlığa, çatışmaya ve sıkıntıya rağmen  neleri başardığını gayet iyi biliyorsunuz şu an yüzleştiğimiz sıkıntılar da bizim için asla aşılmaz değildir. Göreceksiniz, Türkiye’nin geleceği çok daha aydınlık ve parlak olacaktır” ifadelerini kullandı.

Erdoğan hitabının ardından yatırımcıları tek tek dinledi notlar aldı. Erdoğan, önümüzdeki hafta da New York’ta düzenlenecek Türkiye Yatırım Konferansı’nda dev fonların CEO’ları ve finans dünyasından isimlerin katılacağı 400 kişi ile bir araya gelecek.