ZONGULDAK (AA) - FERDİ AKILLI - Zonguldak'ta yaban hayvanlarının envanterinin çıkarılması için ormanlık alana yerleştirilen foto kapanlarla, nesli tehlike altında olan "lutra lutra" türü su samuru görüntülendi.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Zonguldak Şube Müdürlüğü ile kentteki ormanlarda büyük memelilerin tespiti ve popülasyonlarının belirlenmesiyle ilgili çalışma başlattıklarını söyledi.

Foto kapanların, Türkiye'de yaşadığı bilinen, ancak görüntülenmesi son derece zor olan nadir yaban hayvanlarının, doğal ortamlarında gözlemlenmesi ve yaşam alanları hakkında kesin veriler elde edilmesini sağladığını ifade eden Sözen, "Su samurunun ülkemizde yaşayan tek türü lutra lutra'dır. Eski ve yeni kayıtları derlediğimiz zaman, ülkemiz genelinde balık bulunan pek çok su kaynağında yaygın olduğu görülmektedir. Türün yayılışı Türkiye ile sınırlı değildir. İspanya'dan Çin'e ve hatta Japonya'ya kadar Avrupa ve Asya kıtalarının büyük bölümünde yayılış göstermektedir. Bizdeki, türün en yakın akrabası olan diğer su samuru türü lutra sumatrana olup Endonezya ve Malezya ve yakın çevrelerinde yaşayan, nesli kritik seviyede tehlikede olan bir türdür." diye konuştu.

- "Bulunduğu suyun kalitesi anlamında gösterge türlerdir"

Türkiye'de yaşayan su samuru türü çoğunluğunun tatlı suları tercih ettiğini ancak denizlere karışan akarsuları takip ederek denize de girdiğini anlatan Sözen, şunları söyledi:

"Su kaynakları Türkiye ve dünya çapında kirlenme, aşırı kullanma, kurutma, HES yapımları gibi nedenlerle yoğun bir insan baskısı altında bulunduğu için su samuru, artık Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından nesli tehlikeye yakın kategorisinde listelenmektedir. Su samuru, Zonguldak çevresindeki akarsularda da doğal olarak yaşayan bir türdür. Akarsuların denize ulaştığı bölgelerde de görülmektedir hatta zaman saman sabahın erken saatlerinde Zonguldak limanı içerisinde bile görülmektedir. Üniversitemiz ve DKMP Zonguldak Şube Müdürlüğünün katkılarıyla Filyos Nehri boyunca ve Göbü Deresi'nde su samurları foto kapanlarla veya görsel olarak gözlenmiştir. Su samurunun olması bizleri çok sevindirdi."

Sözen, su samurunun, sulak alanlarda yaşadığını anımsatarak, "Bulunduğu suyun kalitesi anlamında gösterge türlerdir. Bu hayvanın yaşadığı yerlerde sular hala çok kirlenmemiş ve balık barındırıyor demektir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Ana sınıfından itibaren doğa eğitimi verilmesi çok önemli"

Foto kapanlarla yaban hayatındaki popülasyonu takip edebildiklerine dikkati çeken Sözen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türün korunması için su kaynaklarının temiz tutulması, türün suya erişimini engelleyen tarzda ıslah çalışmaları yapılmaması, su kaynaklarının kurutulmaması, suyun sadece içme ve tarım için kullanılacak bir kaynak olarak düşünülmemesi gerekir ayrıca pek çok türün de yaşam alanı olduğu unutulmamalı. Farkındalık çalışmaları yapılması ve özellikle ana sınıfından itibaren öğrencilere doğa eğitimi verilmesi çok önemli."

DKMP Zonguldak Şube Müdürü Sezgin Örmeci de su samurlarının IUCN kategorisine göre nesli tehlikeye yakın kategorisinde sınıflandırıldığını söyledi.

"Bu bakımdan su samurları önemlidir. Yaşam alanları sürekli ve hızlı bir şekilde daralmaktadır." diyen Ömerci, "Bu türle ilgili çalışma, BEÜ ve şubemizin katkılarıyla, öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen danışmanlığında Dr. Muhsin Çoğal tarafından kurulan foto kapanlarla gerçekleştirilmiştir. Türle ilgili ekolojik çalışmalar sürmektedir." ifadesini kullandı.