AMASYA (AA) - Suluova ilçesi Akören köyünde, Türkiye Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna (TKDK) sundukları projeleri onaylanan 11 çiftçiye traktörleri dağıtıldı.

Köy meydanında yapılan dağıtım töreninde açıklamalarda bulunan TKDK Amasya İl Koordinatörü Okan Sezgin, 2017 yılında Amasya bölgesinde kanunen kurulan ve 2011 yılında Avrupa Birliği tarafından akredite edilen il koordinatörlüğü kurumu olarak 4 yıllık süre içerisinde 341 projeyle sözleşme imzaladıklarını ve bunlardan 335 projenin gerçekleştiğini belirtti.

Amasya bölgesinde kurumun verdiği hibelerden en fazla Suluova ilçesinin yararlandığını ifade eden Sezgin, "16 adet besi ve kanatlı tesis projesi, 665 adet makine ekipman ve 33 adet traktör desteğiyle 10 milyon 367 bin liralık hibe ödemesi Suluovalı çiftçilere ödenmiştir. Hizmetlerimiz halkımızın talepleri doğrultusunda devam etmektedir. Traktörler çiftçilerimize hayırlı olsun. Tüm paydaşlarımıza ve bu projeleri hazırlayan İmza Danışmanlık yetkililerine desteklerinden dolayı teşekkür ederim" dedi.

Çiftçilere traktörlerinin hayırlı olmasını dileyerek bereketli hasat dönemleri temennilerinde bulunan Belediye Başkanı Fatih Üçok ise şunları dile getirdi:

"Burada çok güzel bir iş başarıldı ve köylülerimiz devletimizin verdiği desteklerden faydalanarak traktör sahibi oldular.  Ben bir çiftçi çocuğu olarak traktörün çiftçi için ne ifade ettiğini çok iyi bilirim. 1950 yıllarında başlayan köylünün traktörleşmesi 2014 yılına geldiğimizde en üst seviyeye ulaştı. Artık köylünün traktörleri modernleşti ve çiftçimiz için çok önemli araç haline geldi. Türkiye’nin en önemli ve bereketli ovalarının üzerinde yaşıyoruz. Bu tür destekler sayesinde modern makinelerle üretim yapan çiftçilerimiz daha çok kazanacak ve onlarla birlikte ilçemiz ve Türkiye büyüyecektir. Köylerimizdeki müreffeh ve huzur ortamı artarken bu durum tüm ülkemize de yayılacaktır. Kırsal kalkınmamız açtığı bu çığırla özellikle kırsaldaki üreticiyi destekliyor. Bu önemli çalışma ve emeği ortaya koyan herkesin ellerine sağlık."

Hibelerden faydalanarak traktörünü teslim alma sevinci yaşayan hak sahiplerinden Zekiye Topal (22), "Başlangıçta müracaatlarımızın kabul edilmeyeceğini ve devlet desteklerinden faydalanamayacağımızı düşünsek de il koordinatörümüz ve danışmanlık firmasının yönlendirmeleriyle başvurumuzu yaptık ve projemiz onaylanarak hibe destekleriyle yeni traktörümüze kavuştuk. Devletimizin çiftçisini unutmadığını gördük. Devletimizin üreticisine önem verip desteklerde bulunması bizler için çok önemli. Modern makineler sayesinde üretimimiz ve çalışmalarımızın verimi artacak olmasından çok memnunuz. Tüm çiftçilerimiz devletimizin bu desteklerinden faydalanıp ekipmanlarını yenilesinler ki çağa uygun makinelerle üretim yapıp bol verim alsınlar" dedi.

Konuşmaların ardından hak sahibi 11 Akören köyü çiftçisine traktörleri kesilen açılış kurdelesinin ardından teslim edildi.

Hak sahiplerinin kurban keserek mevlit okuttuğu teslim törenine katılanlara yemek ikram edildi.

Programa, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Adil Başara, TSO Başkanı Turgut Aksu, Mal Müdürü Muammer Mulayimoğulları, AK Parti İlçe Başkanı Aydın Korkmaz, Besi OSB Müdürü Osman Arabacı, İmza Danışmalık firma sahibi Sefer Demir, Türkiye Şeker-İş Amasya Şubesi Başkanı Hasan Batak, Köy Muhtarı Mehmet Küçük, çeşitli kurum, kuruluş temsilcileriyle köylüler katıldı.