AMASYA (AA) - Türkiye Gaziler Vakfı tarafından oluşturulan "1915 Çanakkale Şehitlik Gezici Savaş Müzesi" Suluova ilçesinde ziyarete açıldı.

Şehir merkezindeki müzenin açılış kurdelesini kesen Belediye Başkanı Fatih Üçok, yetişen gençliğin Çanakkale ruhunu bilmek zorunda olduğunu belirtti.

Gezici Savaş Müzesi'nin ilçede ziyarete açılmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Üçok, "Bunu çok önemsiyoruz, aziz milletimizin tarihinde çok önemli hadiseler ve kahramanlık öyküleri var. Çanakkale de bir başka kahramanlıkla doludur. Hayat bir imtihandır, savaş da hayatın içinde bir imtihandır. Çanakkale de Türk milleti için bir imtihandır. Çanakkale Türk milletinin Anadolu yarımadasındaki amansız mücadelesinin adıdır. Eğer şu an biz bu coğrafyada varsak Çanakkale'de kazanılan savaşla varızdır. Onun için de yeni yetişen gençlerimize ve neslimize Çanakkale’yi ve de Çanakkale’de yaşanılanları mutlaka anlatmamız lazım" dedi. 

Müzeyi ziyaret ederek, dedesi ‘Seydioğlu Ahmet’in Samsun’dan çıkarak önce Kafkas cephesine oradan da bir tabur askerle birlikte Çanakkale’ye giderek savaşlara katıldığını anlatan 5 çocuk babası emekli Ekrem Gün (64),  "Dedem Çanakkale savaşlarında çarpışırken 21 Temmuz 1915 tarihinde şehit düşmüş. Dedem 41 yaşında şehit olduğunda 6 çocuğu varmış. Çanakkale şehitliğinde “Seydioğlu Ahmet Samsun” diye yazılı anıt mezarı vardır. Zaman zaman gidiyor ve ziyaret edip dualar okuyorum. Çocuklarımı da götürüp onlara anlatıyor ve gösteriyorum. Dedem ve binlerce atamız bütün her şeylerinden vazgeçerek bayrak, vatan ve millet için orada canlarını feda ettiler. Her Müslüman’ın ve Türk'ün gidip Çanakkale’deki şehitliği ve kahramanlıkların yaşandığı o mübarek yerleri görmesi lazım.  Hatta Umre veya Hac ziyaretinden önce Çanakkale’deki şehitliklerimiz ziyaret edilmelidir. İnsanlarımızın oraya gitmeyen orada yaşanılanları bilmesi ve algılaması mümkün değil" diye konuştu.

Üçok'a destekleri nedeniyle Vakfın teşekkür plaketini veren müze yetkilisi Şahin Korkmaz, sosyal sorumluluk projesi kapsamında oluşturulan müze otobüsünün Türkiye genelinde il ve ilçelere gittiğini ve Çanakkale’den toplanan, Çanakkale Savaşı'nda kullanılan eşyalar ve belgelerin yer aldığı müzenin Suluova ilçesinde 3 gün ziyarete açık kalacağını belirtti.