TRABZON (AA) - Fener Rum Patriği Bartholomeos ve ziyaretçiler, 88 yıl aradan sonra 2010'da ayin yapılmasına izin verilen Sümela Manastırı'na geldi.

İlçenin Altındere Vadisi'ndeki Karadağ'ın eteğindeki tarihi Sümela Manastırı'nda, Hristiyan aleminde "Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü" olarak kabul edilen ve kutsal sayılan yıl dönümünde Hristiyan Ortodokslarca ayin yapılacak. 

Ayine katılacaklar, sabah saatlerinden itibaren konakladıkları Trabzon kent merkezi ve Maçka ilçesindeki otellerden ayrılarak, minibüslerle tarihi Sümela Manastırı'nın yakınındaki yürüyüş yolunun başlangıcına geldi.

Ziyaretçiler, yaklaşık 350 metrelik patika yolu takip ederek manastıra ulaştı ve ayinin yapılacağı alana girdi. 

Ayini yönetecek Fener Rum Patriği Bartholomeos da manastıra geldi.

Manastır yolunda kendisini kemençe çalarak karşılayan yöresel sanatçılarla bir süre sohbet eden Bartholomeos'a, kemençe çalan bir kişi "Sen gittikçe gençleşiyorsun" dedi. Bunun üzerine Bartholomeos "Hamdolsun" karşılığını verdi.

 Bartholomeos, kemençe çalan kişiye bir miktar para verdi.

Hristiyan din adamları ile ziyaretçilerden bazıları, manastırda mum yakarak dua etti.

2010'dan itibaren bu yıl 6'ncısı yapılacak ayin nedeniyle manastır içinde ve dışında, Valilik, jandarma, özel güvenlik, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile sağlık ekiplerince önlem alındı.