TRABZON (AA) - Fener Rum Patriği Bartholomeos, "Kan dökülmemesi, genç insanların hayatlarını kaybetmemesi, anaların, babaların, eşlerin ve çocukların perişan olmaması en büyük ve en öncelikli dileğimizdir" dedi.

Bartholomeos, Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'ndan 88 yıl aradan sonra 6. kez düzenlenen ayinde yaptığı konuşmada, ayin yapmak için bir kez daha Maçka ilçesine ve tarihi Sümela Manastırı'na geldiklerini belirterek, "Bunun için yüce Allah'a ve Meryem Ana'ya şükrediyoruz. Bu imkanı bize veren devlet makamlarına da minnettarız" diye konuştu.

Ayin dolayısıyla gereken tedbirleri alan Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ve emniyet teşkilatına teşekkür eden Bartholomeos, "Ülke güvenliği için canlarını hiçe sayan, hizmet eden emniyet mensuplarına verdikleri şehitler için başsağlığı diliyoruz. Biraz önce, Rumca konuşurken, bugün ki ayinimizde Ortadoğu'da, Afrika'da, Ukrayna'da barış için dua ettiğimizi söyledim. Mustafa Kemal Atatürk ile Venizelos'un temelini attıkları Türk-Yunan dostluğuna değindik" diye konuştu. 

Bartholomeos, Türkiye'de son günlerde yaşanan terör olaylarına da değinerek, şunları kaydetti:

"Son günlerde, memleketimizde vuku bulan müessif olayların bir an önce sona ermesi, vatandaşlarımızın huzur ve refah içinde yaşaması için Allah'a yakardık. Kan dökülmemesi, genç insanların hayatlarını kaybetmemesi, anaların, babaların, eşlerin ve çocukların perişan olmaması en büyük ve en öncelikli dileğimizdir. Eminim ki bu dileklerimize ve dualarımıza hepiniz katılıyorsunuzdur. Karşılıklı sevgi ve saygı, barışın ve huzurun temelidir. Bu düşüncelerle burada hazır bulunan Müslüman kardeşlerimizi ve Rum misafirlerimizi, hayır dualarımızla yad ediyoruz."

-Ayinden notlar-

Bartholomeos'un yönettiği ayin yaklaşık 2 saat sürdü. Ayinde din adamlarınca dualar edilip ilahiler okundu. Bazı ziyaretçilerin mum yakarak dua ettiği ayinde, ayine katılanların bazılarının duygusal anlar yaşandığı gözlendi.

Ayinde sıcaktan bunalan bazı ziyaretçilerin güneşten şemsiyeyle korunmaya çalıştığı görüldü.

Ayin sırasında, Sümela Manastırı'na 637 kişinin girdiği, bunlardan 466'sının ayin için geldiği, diğerlerinin ise görevliler ile gazetecilerden oluştuğu öğrenildi.

Ayin dolayısıyla jandarma ve polis, Maçka ilçe merkezinin yanı sıra Sümela Manastırı ve ören yerinde güvenlik tedbirleri aldığı gözlendi. Ören yerine gelen araçlar tek tek durdurulup incelendikten sonra geçişlerine izin verildi. Manastır içindeki özel güvenlik görevlileri de ayin için gelen ziyaretçilere yardımcı oldu.

Ayin sırasında sağlık görevlileri de herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için manastırda tedbir aldı.

Ayin, katılımcılara şarap ve ekmek dağıtılmasıyla tamamlandı.