TRABZON (AA) - Türkiye'nin önemli inanç turizmi merkezleri arasında bulunan Trabzon'un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı'nın restorasyon ve çevre düzenleme işinin 6 milyon 872 bin liraya ihale edildiği bildirildi.

Trabzon Valiliğinden yapılan açıklamada, Sümela Manastırı restorasyonu ve çevre düzenlemesi işi için Ermiş İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile 15 Şubat'ta 6 milyon 872 bin 405 liralık sözleşme imzalandığı, yer tesliminin ise 19 Şubat'ta gerçekleştirildiği belirtildi.

Restorasyon kapsamında patika yol döşeme ve merdiven düzenlemesinin yapılacağı kaydedilen açıklamada, "Gişe ve tuvalet binaları için düzenlenen yeni bir yapı yapılması, su kemerleri, müze satış binası ve giriş avlusu restorasyonu yapılacak. Manastır içi komplekslerinin restorasyonunun yapılması, avlu kot ve döşeme düzenlemesi gerçekleştirilecek. Çatıların yenilenmesi, teraslamalar yapılması ve benzeri gibi imalatlar yapılacaktır" ifadeleri yer aldı.

Müteahhit firmanın hava şartlarının düzelmesi ile birlikte çalışmalara başlayacağı belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Sümela Manastırı'nın çevresindeki kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi projeleri yapımı işinin projeleri, 24 Şubat 2016 tarihinde Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünce onaylanmıştır. İş kapsamındaki bariyer ve geçici bariyer yerleşimleri, iskele kurulum planı, manastır yapıları iç koruma ağı projesi, su kemerleri koruma projesi ve yakın inceleme, yamaç önlemler ve yapım planı raporları hazırlanmıştır. Taş düşme riski göz önüne alınarak, can ve mal güvenliği korunması açısından güçlendirme projeleri işinin aciliyet gereken bölümlerinin restorasyon işi kapsamında yapılması planlanmıştır."