Suriye’deki iç savaştan kaçarak Bursa’ya gelen ailelerin çocukları, şehir merkezinde bulunan bir dershanede hem yarım kalan eğitimlerini tamamlıyor, hem de Türkçe öğreniyor.
Suriye’deki iç savaş sebebiyle ülkelerini terk edince eğitimleri yarım kalan çocuklar, Bursa şehir merkezindeki bir dershanede eğitimlerini tamamlamaya çalışıyor. Selam Derneği’nin desteklediği Er-Risale Dershanesi 250 çocuğa eğitim veriyor. Dershanede eğitim gören çocuklar, savaştan dolayı yarım kalan eğitimlerini tamamlamaya çalışken, diğer yandan da Türkçe öğreniyor. Çocuklar hem yarım kalan eğitimlerini tamamlıyor, hem de günlük hayatta sıkıntı çekmemek için Türkçe öğreniyor.
Zor şartlarda eğitimlerini sürdüren Suriyeli çocuklar, savaşın üzerilerinde bıraktığı psikolojik etkilerden de kurtulmaya çalışıyor. Dershanede zor şartlarda eğitim vermeye çalıştıklarını belirten Türkmen asıllı Türkçe hocası Sema Çoban, "Ocak ayında eğitime 250 öğrenci ile başladık. Bursa’da bulunan Suriyeli aileler, çocuklarının eğitiminin yarıda kalmaması ve Türkçe öğrenmeleri için çocuklarını buraya getirdi. Okul açıldığında çocuklar çok mutlu oldu. Suriye’de olduğu gibi okula gitmek, derslerinden geri kalmamak onlar için çok önemli. Şu an eğitime devam ediyoruz, fakat ciddi sıkıntılarımız var. Sınıflarımız çok küçük. Binanın fiziki şartları yeterli değil. Öğrencilerimiz buraya gelirken ulaşım sıkıntısı da yaşıyor" dedi.
Suriye’deki müfredatın aynısını burada uyguladıklarını belirten Sema Çoban, "Günlük hayatta sıkıntı çekmemeleri için Türkçe dersleri görüyorlar. Elimizdeki kitaplar fazla olmadığı için fotokopi çekip öğrencilerimize dağıtıyoruz. Ayrıca savaş çocuklar üzerinde büyük tesirler bıraktı. Çocukların bazıları bu durumdan çok etkilenmiş. Bu çocukların psikolojik desteğe ihtiyacı var. Burada eğitime devam edebilmek için desteğe ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.
(İHA)