ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı, CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen'in Sürmene'de 7 Ocak'ta çıkan örtü yangınıyla ilgili yaptığı açıklamanın gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, CHP Trabzon Milletvekili Pekşen'in, Trabzon'un Sürmene ilçesi Çamburnu mevkisinde 7 Ocak'ta çıkan örtü yangınıyla ilgili "mesnetsiz açıklamalarıyla gündemi meşgul ettiği" belirtildi.

Sürmene'de çıkan örtü yangını sonucunda bazı ağaçların gövdelerinde kararmalar meydana gelse de bütün ağaçların sürgün verme kaydıyla yaşamsal faaliyetlerini sürdürdüğünün tespit edildiği aktarılan açıklamada, Pekşen'in yanan alanlarda villa inşa edildiği iddiasının ise halkı yanlış yönlendirmekten ve kışkırtmaktan ibaret olduğu vurgulandı.

Açıklamada, "Villa olarak zikredilen yapılar yöre mimarisine uygun ahşap orman köşküdür. 29 Eylül 2015'te Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce onaylanan vaziyet planı doğrultusunda, eski orman köşklerinin yerine yapılmaya başlanmıştır. Buradan da anlaşılacağı gibi bu yapılar hem iddia edildiği gibi villa değildir hem de yapımına yangından çok daha önce başlanmıştır." bilgisi verildi.

Yöre mimarisine uygun olarak yapımı sürdürülen ahşap orman köşklerinin bulunduğu alanın 5,2 hektarlık bir tabiat parkı olduğu ve yangın alanı ile ilgisinin bulunmadığı vurgulanan açıklamada, orman köşklerinin yapımında doğal bütünlüğün korunduğu, bir tek ağacın bile kesilmediği belirtildi.

Yapılaşma için tıraşlandığı söylenen alanın ise heyelan sahası olduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Karayolları yolu tek şeride düşürerek söz konusu alanda heyelan temizleme yapmış ve kafes tel sermiştir. Haluk Pekşen, vekili olduğu Trabzon'a ne kadar yabancı olduğunu göstermiş ve baltayı bir kez daha taşa vurmuştur. Haluk Pekşen bir milletvekiline yakışmayacak sözler sarf etmiş, Bakanımız Veysel Eroğlu'nu da hedef alarak daha önceki iftiralarına yenilerini eklemiştir. Sayın Bakanımız ve Bakanlığımız tarafından yapılan açıklamalarda, Anayasamızın yanan orman sahalarının yeniden ağaçlandırılması yönündeki 169. maddesi ve Orman Kanunu'nun yanan alanların başka maksatla tahsis edilemeyeceği yönündeki kararları kamuoyuna duyurulmuştur. Yanan orman alanlarının başka amaçla kullanımına tek bir misal dahi gösterilemez. Bütün bunlara rağmen Pekşen, asılsız iddialarını sürdürmekte, Bakanımızın şahsına ve Bakanlığımıza ahlak sınırlarını aşan suçlamalarda bulunmaktadır."

Haluk Pekşen'in iddialarını ispat etmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, "İspat edemediği takdirde ise hem gözünün içine baka baka yalan söylediği milletten hem de tarafımızdan özür dilemesini bekliyoruz. 7 Mayıs 2017 tarihinde söz konusu bölgede çekilen fotoğrafları da bu iddiaların asılsız olduğunun ispatı olarak sunuyoruz." ifadeleri kullanıldı.