Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, karayollarında araç ve sürücü güvenliği için kış önlemlerinin mutlaka alınması ve kurallara tam uyulması gerektiğini belirtti.

Apaydın, yaptığı açıklamada, sürücülerin araçlarını kış ve soğuk hava şartlarına hazırlamalarının hem kendileri hem de trafikteki tüm sürücüler için önemli olduğunu ifade etti.

Yıllardır kar yağmayan illerdeki sürücülerin kış ve soğuk havaya hazırlıksız yakalandığına dikkati çeken Apaydın, "Kar yağmıyor diye önlemini almayan sürücüler nedeniyle kaza sayısı artabilir. Karayollarında araç ve sürücü güvenliği için mutlaka kış önlemlerini alarak kurallara tam uyulmalı" uyarısında bulundu.

Kışın yoğun yaşandığı bölgelerde kar nedeniyle çok sayıda aracın yolda kaldığına işaret eden Apaydın, şunları kaydetti:

“Özellikle taşımalı eğitim yapılan yerlerde servis sürücüleri araçlarının kışlık bakımlarını yapmadan, kurtarıcı araç gereçlerini aracında bulundurmadan trafiğe çıkmamalıdır. Mutlaka araçlara kışlık lastikleri takılmalı, çekme halatı ve kış zincirlerini araçlarında bulundurmalıdır. Bilhassa sabah saatlerinde oluşacak gizli buzlanmalara karşı tedbirli olunmalı. Ani soğuklar nedeniyle camlarımızda oluşacak buğulanma ve buzlanma için de antifrizli cam suyu kabının dolu olduğunu, klimanın çalıştığını kontrol edin. Taşıdığınız öğrenciler veya yolcular dahil herkesin emniyet kemerlerinin takıldığından emin olun.

Kazaların büyük bölümü yol durumuna göre önlem alınmaması ve araçların kışa hazırlanmamasından kaynaklanıyor. Araçtaki bütün mekanizmalar gözden geçirilerek kışa hazır hale getirilmelidir. Kış aylarında meydana gelen kazaların nedenlerinin başında direksiyon hakimiyetinin kaybedilmesi gelmektedir. En fazla gizli buzlanmanın olduğu yerler olan köprü üstlerinde ve virajlarda araç dikkatli ve yavaş kullanılmalıdır.”