Bursa’nın İnegöl ilçesinde dün gece etkili olan sis, görüş mesafesini 10 metrenin altına düşürürken, Bursa-Ankara karayolu üzerinde maddi hasarlı kazaları beraberinde getirdi.
Akşam saatlerinden itibaren etkili olan sis sebebiyle Bursa’nın İnegöl ilçesinde zor anlar yaşandı. Yoğun sis görüş mesafesini 10 metrenin altına düşürürken, şehir merkezinin yanı sıra Bursa-Ankara karayolunda trafik akışını olumsuz etkiledi. Araç sürücüleri flaşörlerini yakarak adım adım ilerlemeye çalıştı. Organize Sanayi Bölgesi kavşağı, Avarlar kavşağı ve Metal Sanayi kavşağında meydana gelen kazalar maddi hasarla sonuçlandı. İnegöl Emniyet Müdürlüğü, Bölge Trafik ekipleri ve Jandarma trafik ekipleri, sis nedeniyle gerekli önlemleri alarak sürücüleri yavaş ve dikkatli gitmeleri konusunda uyardı. Şehir merkezindeki yoğun sis yayaları da olumsuz etkiledi. Önlerini görmekte güçlük çeken yayalar zaman zaman yollarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı.
Öte yandan, sis nedeniyle bacalardan çıkan dumanın havaya karıştığını kaydeden yetkililer, bununda havadaki partiküler maddenin atmasına neden olduğuna dikkat çekti. Meteorolojinin verilerine göre, Marmara bölgesinde sisli havanın süreceğine dikkat çekilirken, "Buna sobalardan çıkan dumanların da eklenmesi ile havadaki partiküler ve karbonmonoksit oranı daha da yükselebilir. Gelecek günler için bazı önlemler alınması gerekiyor. Hava kirliliğinin daha da yükselmemesi için zorunlu olmadıkça özel araçların trafiğe çıkmamalarını, toplu ulaşım araçlarının tercih edilmesi gerekiyor" açıklaması yapıldı.
İnegöl Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz da, sürücülerin görüş mesafesinin önemli ölçüde azaldığı sisli havada temkinli hareket edilmesi, özellikle trafiğin çok yoğun olduğu yerlerde hız kurallarına uyulması konusunda uyarıyor. Sisin yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde, zincirleme trafik kazalarına karşı da dikkatli olunması gerektiğini belirten Korkmaz, sisli havalarda hem sürücülere, hem yayalara ve hem de yetkililere önemli görevler düştüğünü söyledi.
Korkmaz, yoğun sis ve soba bacalarından çıkan duman birbirine karışınca özellikle şehir merkezinde bu durumun yayalar ve sürücüler için risk oluşturduğunu belirterek "Burada hem sürücülere hem yayalara, hem de yetkililere önemli görev düşmektedir. Sisli havalarda görüş mesafesi zaman zaman 10 metreye düşüyor. Sisli havalarda sürücülere düşen en önemli görev, sürücüler geceleri mutlaka takip mesafesini artırmalıdır” diye konuştu.

AKSARAY’DA SİS
Aksaray’da akşam saatlerinde kendini gösteren sis, gece yarısı yoğunluğunu artırarak yer yer görüş mesafesini 10 metreye kadar düşürdü.
Şehir merkezinde görüş mesafesini yer yer 20 metreye kadar düşerken, trafiğe çıkan araçlar sis lambalarını yakarak güçlükle ilerleyebildi. Araç sürücüleri kadar yayalar da sisten olumsuz etkilendi. Özellikle karayollarında etkisini artıran yoğun sis, Aksaray-Konya ve Adana karayolu üzerinde yer yer görüş mesafesini 10 metreye kadar düşürdü.
(İHA)