Kendilerine ‘Süslü Kadınlar’ ismini veren bir grup kadın, Avrupa Hareketlilik Haftası nedeniyle Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda bir araya gelerek, otomobilsiz yaşama ve kadınların trafikteki haklarına dikkat çekmek için Kuruçeşme Parkı’na kadar bisiklet turu yaptı.

Kendilerine ‘Süslü Kadınlar’ ismini veren bir grup kadın, bu yıl 5’ncisini organize ettikleri ve Türkiye’de 50 şehirde gerçekleşen etkinliğin İstanbul ayağı için Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda toplandı. Avrupa Hareketlilik Haftası nedeniyle, otomobilsiz yaşama dikkat çekmeyi hedefleyerek, İstanbul trafiğinde bisiklet turu için bir araya gelen yüzlerce kadın, çiçeklerle süsledikleri bisikletleriyle renkli görüntüler oluşturdu. Barbaros Meydanı’ndan Çırağan Caddesi’ne katılarak, zorlu İstanbul trafiğinde farkındalık için pedal çeviren ‘Süslü Kadınlar’, kadınların trafikteki mağduriyetlerini ve haklarını da hatırlatmayı da hedeflediklerini dile getirdi. Kadınların turuna, onlara destek amacıyla bisikletli erkeklerin de katılması dikkat çekti.

Etkinlik sorumlularından Perran Yalçınyavru, bisiklet turuyla oluşturmayı amaçladıkları farkındalığı açıklayarak, “Bu yıl 5’ncisi düzenleniyor. Bugün 50 şehirde aynı anda tur düzenliyoruz. Sayımız tam olarak belli değil, ama 150 kadın toplandı diyebiliriz. İnsanların bisikleti bir ulaşım aracı olarak kullanmanın farkındalığını yaratmak istiyoruz. Kadınların korkusuzca trafikte olmasını savunuyoruz. Buradan Kuruçeşme Parkı’na gidiyoruz” dedi.

Tura katılan kadınlardan Büşra Parmaksız ise kadınların trafikte yaşadıkları mağduriyetlerden bahsederken, “Trafikte bayanlar olarak sağ şerit hakkımızın ihlal edildiğini düşünüyoruz. Buna tepki olarak da bu şekilde bir tur gerçekleştiriyoruz. Zaten sürekli bisiklet kullanıyorum” diye konuştu.

(Hüseyin Coşkun/İHA)