’Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’ diğer illerle eş zamanlı olarak Hatay’da da gerçekleşti.

Çiçeğiyle, süsüyle, rujuyla, eteğiyle, iş kıyafetleriyle yani her haliyle bisiklete binilebileceğini gösteren kadınlar, caddelerin sadece motorlu araçların ve erkeklerin olmadığını vurgulamak için 2013 yılından beri her sene yaptıkları bisikleti turunu Hatay’ı da aralarına alarak 50 ilde eş zamanlı olarak tamamladı.

Her yıl daha fazla kişiye ulaşan etkinlik Hatay’ın Antakya ilçesinde ikinci kez Ezhan Cemali önderliğinde yaklaşık 150 kişilik grup Atatürk Anıtı’nda toplandı. En güzel giysilerini giyip gelen kadınlar bisikletin yaşamın bir parçası olduğunu anlatmak için pedala bastı. Kadınların kendileri gibi kendileri gibi bisikletlerini de süslemeleri dikkat çekti. Birçok kadının katıldığı turda, annelerin çocuklarıyla beraber pedal çevirmesi renkli görüntülere sahne oldu.

Bisiklet sürmenin sadece bir spor değil bir ulaşım şekli olduğuna dikkat çeken Cemali, tüm kadınları bisiklet kullanmaya ve korkmamaya davet etti. Hatay’da daha fazla kadına ulaşmak için organizasyona öncülük yapan Cemali, süslü Kadınlar adına kurucu Sema Gür’ün hazırladığı metni kalabalığa okudu. Cemali şöyle devam etti:

"Neden toplandık buraya? Bisiklet sadece spor amaçlı kullanılmaz. Bisiklet aynı zamanda bir ulaşım aracıdır. Yaşamın bir parçası olabilir. Eğer uygun bisiklet politikası olursa, işe veya ulaşacağımız yere bisikletle gidebiliriz. Biz de dünyanın birçok yerindeki hemcinslerimiz gibi günlük kıyafetlerimizle bisiklete binerek ulaşımımızı sağlayabiliriz. Biz kadınlar korkmadan, çekinmeden yollarda olmalıyız. Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında yapılan ‘Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ne vurgu yapmak için buradayız. Yollar sadece motorlu taşıtlara ait değildir. Yollarda bisikletlilere saygı istiyoruz. Motorlu araçların hiçe saydığı birçok insanı bisiklet kazalarında kaybettik. Kendilerini rahmet ve saygıyla anıyoruz.”

(Satuk Buğra Güney /İHA)