ÇORUM (AA) - GAZİ NOGAY - Türkiye genelindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının (SYDV) ihtiyaç sahibi öğrenciler için sipariş ettiği bot ve ayakkabıları, Çorum'un İskilip ilçesindeki Metin Alkan Halk Eğitim Merkezi (HEM) ve Akşam Sanat Okulunda meslek edinmeye çalışan kursiyerler ve usta öğreticiler üretiyor.

İskilip'te 1970 yılında 40 metrekarelik bir alanda faaliyete başlayan Metin Alkan Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu, bugün yaklaşık 10 bin metrekarelik alan üzerine kurulan hizmet binası ve atölyelerinde ayakkabı, mobilya, ağaç oymacılığı, sedef kakma, sepet hasır örücülüğü, deri mont, çanta, cüzdan ve diğer el sanatları alanında mesleki ve teknik kurslar veriyor. 

Eğitirken çalıştıran, çalıştırırken üreten bir yapıya sahip olan merkezde, birçok başarılı çalışmaya imza atılırken, kamu kurumlarının talep ettiği sıra, masa,  koltuk gibi donatım ihtiyaçları, hediyelik eşyalar ve giyim malzemelerinin de üretimi yapılıyor. 

Merkezin müdür vekili Abdullah Ök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt genelindeki SYDV'lerin ihtiyaç sahibi öğrenciler için sipariş ettiği bot ve ayakkabıların üretiminin de kendilerince yapıldığını söyledi. Vakıflarla yaptıkları anlaşma kapsamında en kaliteli malzemelerle en uygun fiyata ayakkabı ve bot ürettiklerini vurgulayan Ök, 15 usta öğretici ve 30 kursiyer tarafından çeşit çeşit üretilen bot ve ayakkabıların tasarımlarının da kendilerine ait olduğunu ifade etti.

- Yıllık 60 bin çift üretim

Ayakkabı atölyesinin adeta bir fabrika gibi çalıştığının altını çizen Ök, yıllık 100 bin çift üretim kapasitesine sahip atölyede ortalama 60 bin çift üretim gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Yurt genelindeki SYDV'lerin talep ettiği ayakkabı ve botların üretimini yapıldığını dile getiren Ök, şunları kaydetti:

"Ayakkabı atölyemizde yoğun bir tempo var. Yurt genelindeki SYDV'lerimizin hemen hemen hepsi, ihtiyaç sahibi öğrencilerimize verilecek ayakkabı ve botların üretimlerini bize yaptırıyor. Kısa bir süre önce özellikle kış şartlarının çetin geçtiği Kars, Tunceli, Ardahan gibi doğu bölgesindeki illerimizden gelen talebi karşıladık. Şimdi diğer bölgelerimizdeki vakıflarımızın taleplerini üretiyoruz. Deri malzeme ve özel termo taban kullanılarak yapılan ayakkabı ve botlar, usta öğreticilerimizin yanı sıra meslek sahibi olmak isteyen kursiyerlerimizin maharetli elleriyle üretiliyor."  

Ök, İskilip ilçesinde ayakkabı üretiminin eski ve köklü bir sanat olduğunu vurgulayarak, "Kursiyerlerimiz buraya başladıkları andan itibaren aylık belli bir ücret alıyor. Böylece hem aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar hem de meslek sahibi oluyorlar. Ayrıca sektördeki ara eleman ihtiyacı da karşılanmış oluyor. Burada üç yıl pratik ve teorik eğitim alan kursiyerler daha sonra çeşitli yerlerde istihdam ediliyor" diye konuştu.