2020 taban puanları ve başarı sıralamaları açıklandı. Mesela 2015 de sınav zordu 400 puan alan bir öğrenci on beş bininci oluyordu 2016’ da ise 400 puan alan bir öğrenci otuz bininci oluyor. Yani değerlendirme yaparken bakmanız gereken asıl yer başarı sıralamalarıdır. 2020 taban puanları ve başarı sıralamaları da incelenirken buna dikkat edilmelidir. Bu bilgiler ışığında taban puanları ve başarı sıralamalarını değerlendirirken daha objektif bir yorum yaparak daha sağlam hedefler belirleyebilirsiniz.

2020 Taban puanları ve başarı sıralamaları nasıl yorumlanmalı?

Taban puanları ve başarı sıralamaları her sene fakültelere yerleşen öğrenciler arasından, mevcut kontenjan içerisinde fakülteye yerleşen en düşük puanlı öğrenciye göre hesaplanır. Yani taban puanından yüksek puanlı öğrenciler de o fakülteye yerleşmiştir olabilir. 2020 taban puanları ve başarı sıralamalarına bakarken de bir bölüme daha yüksek puanla da girilebileceğini veya puanların bir sonraki sene az da olsa değişebileceğini unutmamalıyız. Popüler bölümlerin puanları yükselirken diğer bölümlerin puanları düşebilir. Yeni açılan üniversitelerinde bu düşüş veya yükselişte etkisi olabilir.

2020 Taban puanları ve başarı sıralamaları neden ve nasıl değişiyor?

Aslında bu tablolar benzer gibi görünse de ayrı ayrı değerlendirilmesi gereken parametreler. Yani 2020 taban puanlarıyla başarı sıralamaları her zaman aynı oranda değişmez. Bu durumun sebebini şöyle bir örnekle açıklayabiliriz. Sınavın nisbeten kolay olduğu bir sene birinci olan öğrenci 500 puan alsa, bininci öğrenci de 495 puan alsa ilk bin içinden öğrenci alan fakültelerin puan aralığı da bu iki puanın arasında olur. Fakat sınavın zor olduğu bir sene birinci öğrenci 490 puan, bininci öğrenci ise 485 puan alsa ilk binden alan fakültelerin başarı sıralaması değişmez ama puanları düşmüş gibi gözükür. Bu nedenle hedef belirlerken de tercih yaparken de size daha doğru yol gösterecek olan ve bakılması gereken tablo başarı sıralamalarıdır.