Beşiktaş’ta Sessiz Çığlık eylemine katılan emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman’ın sert şekilde eleştirdi. Doğan, "Her gittiği yerde yuhalandığını biliyorum. Bir cenaze töreninden de kaçtığını biliyorum. Böyle bir hale düşmektense bir yüzbaşı, bir düz asker emekli olmayı ondan daha şerefli daha onurlu bir sonuç sayarım" ifadelerini kullandı.
Vardiya Bizde Platformu’nun 90 haftadır sürdürdüğü “Sessiz Çığlık” eyleminde Balyoz Davası’ndan tahliye olan emekli komutanları buluşturdu. Eyleme eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Albay Berna Dönmez ve çok sayıda asker yakını katıldı.
Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Balyoz davasının tamamen bir kurgu olduğunu savunarak, "Kendileri de bir darbe planı olmadığını söylüyorlar. Gerçeği nihayet kabul etmiş" dedi.
Çetin Doğan Eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman’ın "Balyoz darbe değil, disiplin suçudur" şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise, "Bir disiplin suçu işlenmiş ve gereğini yapmış. Ne zaman yapmış? Yazı mı yazmış, bana soru mu sormuş? Askerlikte bir kere orgeneralle korgeneral cezası verme diye bir şey yok. Haddini de bilmiyor. Ben orgeneralim. Rütbe bakımından aramızda bir şey yok. Aramızdaki fark onun bir yere oturmuş olması. 1. Ordu Karargahı’na geldiğini söylüyor. Biz seminerden sonra 1. Ordu Karargahı’nın devir teslim törenine kadar hiç gelmedi bu kayıtlarda da var. Ben bir aslıma bir disiplin cezası doğrudan veremem. Ben bunun ancak savunmasını isterim. Kim görmüş, nerede evrakı? Bu makamlara ulaşmış olan insanların o makamları dolduramamış olması insana huzursuzluk veriyor. Ben hayatımda disiplin suçu işlemedim. Bana kimse disiplinsizlikten dolayı ceza vermedi. Ben buna müsaade etmem. Böyle bir olayı yaşamam olanaksız. Böyle bir olay bana söylendiği zaman istifa ederim ve gereken cevabı veririm. Bu olay da kendi uydurmasıdır" dedi.
Yalman’ın mahkemede ifade vermemesini de eleştiren Doğan, "Sanıklar tarafından dava edildiği halde mahkemenin davetini beklemesi gerekmiyordu. Kapıya kadar gelir kanunlara göre hazır bulunan şahitleri mahkeme dinleme durumunda kalırdı. Gelmediği gibi ketumluğunu koruyarak bir kuşku dalgasının oturmasına katkıda bulundu. Kendi bir takım faaliyetlerinden dolayı başka davalardan dolayı kendi derdine düşme çabasına düştüğünden kendini paralel yapının kullandığını savunarak iddia namede apaçık darbeyi önleyip ’ne darbesi’ diyebilseydi. Bu dava içinde imtihan verilmemiş Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ocağından çıkıp buna yakışmayacak davranışlarda bulunanları ben değil sivillerinin kendisini affetmediğini görüyorum. Her gittiği yerde yuhalandığını biliyorum. Bir cenaze töreninden de kaçtığını biliyorum. Böyle bir hale düşmektense bir yüzbaşı, bir düz asker emekli olmayı ondan daha şerefli daha onurlu bir sonuç sayarım" diye konuştu.
Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ise törene gelen torunuyla kucaklaştı. Örnek, "Böyle bir şey olamaz. İnsan buradaki coşkuyu gördükçe dünyayı baştan fetheder" ifadelerini kullandı.
Emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ise Aytaç Yalman’ın balyoz davası ile ilgili sözlerini mahkemede söylemesini beklediklerini ifade ederek, "Mahkeme kendisini çağırmadı. Ama kendisi gelebilirdi. Silah arkadaşlarına olan bağlılığını göstermek için gelip mahkeme karşısında bu ifadeleri kullansaydı belki bu gün bu noktada olmazdık. Çok geç söylenmiş bir ifade. O seminerin Balyoz davası ile hiçbir ilgisi yoktu. Bu da bir suç teşkil eden bir ifade değildi. Orada sadece iç güvenlikler ilgili bazı hususlar konuşuluyordu" şeklinde konuştu.
Emekli Albay Berna Dönmez ise, "Bugün her haftakinden daha farklı. Aileler burada. Haksız yere insanlar cezaevine atıldı. İnşallah bu haksızlık giderilecek" ifadelerini kullandı.
(İHA)