Blog açarak para kazanmanızı sağlayacak bu rehber baştan aşağı neler yapmanız gerektiği konusunda size yardımcı olabilecektir. Bu sayede blog sahibi olmayı ciddi bir para kaynağı olarak kullanmayı başarabileceksiniz.

Blog yazmak son dönemlerde çok ilgi çekici bir durum oldu. Özellikle genç insanlar başarılı sayılabilecek blog çalışmaları yaparak kendi markalarını oluşturmayı başardılar. Buna ek, kendi markalarının yanında blog üzerinden kendilerini takip eden kitlelere sahip oldular. Biz benzerini siz yapabilirsiniz ama bunun için biraz zamana ve beceriye ihtiyacınız olacaktır.

Blog oluşturmak özellikle internetten para kazanmak için kolay yollarından birisi değildir. Herkes bunu yapabilecek olsa bile farklı ve ilgi çekici bir şey söylemediğiniz sürece başarılı olma olasılığınız oldukça düşüktür. Sabırlı olmalısınız ve blog oluşturduktan sonra sürekli yazmaya devam edebilmek için bir plan oluşturmalısınız. Bunlar olmadan blog alanında başarılı olma şansınız oldukça düşüktür.

Blog Nasıl Açılır?

Blog açarak yola koyulmak herhangi bir teknik bilgiye sahip olmadan pek mümkün değildir. Biraz bile olsa teknik bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Bu işinizde başarılı olmak için bir gerekliliktir. Kendinize blog nasıl açılır diye soruyorsanız iki farklı seçeneğiniz vardır. Ücretsiz blog platformlarını kullanabilir veya kendi sitenizi oluşturabilirsiniz. Aşağıda her ikisiyle ilgili bilgiler bulunmaktadır. Seçim konusunda karar size aittir.

1. Ücretsiz Blog Platformları

Bir blog sahibi olmanızı sağlayacak pek çok ücretsiz blog platformu bulunmaktadır. Sadece birkaç dakika içerisinde blog sahibi olup bir şeyler yazmaya başlayabilirsiniz. Tıpkı Facebook veya Twitter profilinizi düzenlemek gibi her şeyi çok kısa süre içerisinde yapıp blog sahibi olabilirsiniz.

Sıradan bir blog yazarı olmak istiyorsanız ve para kazanma gibi bir amacınız yoksa bu platformları tercih edebilirsiniz. Ancak bu platformların çeşitli sınırlamaları bulunmaktadır. Açtığınız blog onların istediği şekillerle sınırlı kalabilecektir. Blog üzerinden büyük bir marka yaratmak istiyorsanız bu adresler sizin için doğru bir seçenek olmayacaktır.

  • WordPress.com - Burası basit bir blog barındırma hizmetidir. Kullanımı son derece kolaydır. Burada blog açmanız durumunda sitenizde WordPress reklamlarının gözükmesi söz konusu olacaktır. Buna ek olarak özelleştirme konusunda çeşitli sınırlamalarla karşılaşabilirsiniz.

  • Blogger - Google'ın ücretsiz blog barındırma hizmetidir. Kullanımı son derece kolaydır. Tasarım konusunda sundukları oldukça sınırlıdır. Teknik bilginiz yüksek harikalar yaratabilirsiniz ama teknik bilginiz yüksek değilse çeşitli sınırlandırmalar söz konusu olacaktır.

  • Medium - Burası tamamen yazmakla ilgilidir çünkü tasarımı düzenlemek sizin elinizde değildir. Genellikle gazeteciler, yazarlar ve alanında uzman olan kişiler tarafından kullanılmaktadır. Kendinizi belirli bir topluluğa tanıtmak istiyorsanız burayı kullanabilirsiniz.

  • Tumblr - Blog ve sosyal medya arasında bir platformdur. Özellikle video ve diğer görsel içerikleri paylaşmak için son derece iyi bir seçenektir. Özelleştirme ve tasarım konusunda size çeşitli imkanlar sunmaktadır.

Yukarıdaki adresler size blog sahibi olma konusunda imkan tanımalarına rağmen gelir elde etme konusunda yeterli imkanı tanımayacaklardır. Amacınız blog üzerinden para kazanmak ise mutlaka kendi sitenize sahip olmanız gerekmektedir.

  • Bu adresler blog üzerinden para kazanmak istemeyen kişiler için idealdir.

  • Kurulumları oldukça kolaydır ve tamamen ücretsiz olarak kullanılmaktadırlar.

  • Kişiselleştirme, dosya yükleme ve reklam gösterme konusunda pek çok sınırlama bulunmaktadır.

2. Sıfırdan Blog Oluşturmak

Teknik bilginiz çok fazla yoksa sıfırdan blog oluşturmak sizin için çok ciddi bir problem haline dönüşebilecektir. Buna rağmen işinizi kolaylaştıracak çeşitli kaynaklardan yararlanmanız mümkündür. Sadece 20 dakikanızı ayırarak site sahibi olmak bu kaynaklardan birisidir.

Kendi sitenizi oluşturmanız durumunda kendi markanıza sahip olmuş olacaksınız. Tüm kontrol size ait olacaktır ve siz istemediğiniz sürece sitenizin kapanması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Blog açtıktan sonra okuyucu kitlesi oluşturmanız durumununda onun üzerinden iyi miktarda para kazanabilirsiniz.

  • Bu seçenek blog üzerinden para kazanmak isteyen kişiler için idealdir.

  • Oluşturduğunuz blog üzerinde tüm kontrol size ait olacaktır.

  • Blog oluşturmak için belirli ödemeler yapmanız gerekmektedir ama bu ödemeleri azaltmak mümkündür.

Ne Konuda Blog Açmalısınız?

Bu soru blog açmak için karşınıza çıkabilecek en kolay ama aynı zamanda en zor sorudur. İlk aşamada yapmanız gereken blog açarak bir şeyler yazabileceğiniz bir konu alanı belirlemektir. Hangi alanda uzman olmak istiyorsanız bunu iyi seçmelisiniz çünkü bu konuya ilgi duyan insanları etrafınızda toplamak için çaba göstereceksiniz.

Blog açarak bir şeyler yazmaya çalışan milyonlarca kişi olduğunu unutmamalısınız. Amacınız kalabalığın içerisinden sıyrılıp eşsiz olmaya çalışmaktır. Bunun için onlara bir şeyler sunmalı ve onların belirli alanda çok daha bilgili olması için çaba göstermelisiniz. Bunları söylemek kolay ama gerçekleştirmek zordur bunun için aşağıdakileri yapmanız gerekmektedir.

  • Belirlediğiniz alanda yer alan diğer adresleri inceleyerek neler yaptıklarını gözden geçirmeniz gerekmektedir.

  • Google'da insanların neleri aradığını incelemeli ve buna yönelik bir şeyler yazmak için çaba göstermelisiniz.

  • Forumlarda aramalar yapıp insanların sordukları sorulara cevap vermeye çalışmanız gerekmektedir.

  • Trendleri yakından takip etmeli ve bu konularla ilgili bir şeyler yazmayı denemelisiniz.

  • Farklı türlerde içerikler üreterek okuyucularınıza her türlü bilgiyi ulaştırmayı denemelisiniz. Sizin içerik oluşturma tarzınız diğerlerinin içerik oluşturma tarzının önüne geçtiği zaman blog konusunda başarılı olabilirsiniz.

  • Kendi ilgi alanlarınızı düşünmelisiniz. Hepsinden önemlisi bu maddedir çünkü bir konuya ilgi duymuyorsanız başarılı olma olasılığınız oldukça düşük durumdadır.

Blog Trafiği Nasıl Yükseltilir?

Blog açtınız ve ilk yazınızı yazdınız. Artık yazdıklarınızı okuyuculara ulaştırma vakti geldi demektir. Bir şeyler yazdıysanız onların birileri tarafından okunmasını beklememelisiniz. Onları okuyacak kişileri kendiniz bulmalısınız. Bunun için çeşitli farklı yöntemleri deneyebilirsiniz. Aşağıdan bu yöntemler hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

1. Sosyal Medyayı Kullanmak

Sosyal medyada aktif olmazsanız blog konusunda başarılı olma şansınız oldukça düşüktür. Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat ve LinkedIn gibi sosyal medya adreslerinde hesaplar oluşturmalısınız. Bu hesapları tıpkı açtığınız blog ile aynı renge bürüyerek markanızın çok daha kolay hatırlanmasını sağlamalısınız.

Sosyal medyayı yeni yazılarınızı tanıtmak için kullanmanız gerekmektedir. Gerekirse bu yerlerde ücretli reklamlar yaparak rekabette var olduğunuzu gösterebilirsiniz. Blog adresiniz çeşitli ziyaretçiler almaya başlayınca düzenli bir biçimde paylaşım yaparak onlara takip edecek bir şeyler sunabilirsiniz.

2. Diğer Blog Sahipleriyle İletişime Geçmek

Blog açtıktan sonra başarıyı beklememelisiniz. Kendi alanınızda pek çok kişiyle iletişim kurmalı, onlarla iş birliği yapmalı ve blog topluluğunda görünür birisi olmalısınız. Birçok kişi belirli konuda yazılar yazmayı tercih ederken kendi tanıdıkları insanların sitelerine link vermeyi düşünmektedirler. Bu aynı zamanda blog için yapacağınız ilk tanıtım mesaisi olacaktır.

Diğer blog sahipleriyle iletişime geçmek sizin için çeşitli fırsatlar oluşturacaktır. Bu fırsatları değerlendirmeyi başarırsanız her şeyin düşündüğünüzden çok daha kolay olacağına emin olabilirsiniz. Başkalarıyla iş birliği yapmak ve onlarla birlikte çalışıp okuyucu kitlelerini memnun etmeye çalışmak herkes için en faydalı adımlardan birisi olacaktır.

3. Haberleri Takip Etmek

Kendi alanınızda yeni bir şey olduğu zaman bunu yakından takip etmenin yollarını bulmalısınız. Buna haber takipçiliği ve nabza göre şerbet vermek denmektedir. Bunu başarabilirseniz kendi sektörünüzde sıkı sıkı takip edilen insanlardan birisi olmayı başarabilirsiniz.

Haber kaynaklarını her zaman kendinizi tanıtmak için kullanmalısınız. Sosyal medyada aktif olmalı, tartışmalara katılmalı, gazetecilere ulaşmalı ve kendi alanınızda yaşanan yeniliklerle ilgili bir şeyler söylemek için çaba göstermelisiniz. Kendi alanınızda uzman olduğunuz zaman herkes sizin yaptığınız açıklamaları merakla takip edecektir.

4. Paylaşılabilen İçerik Üretmek

Paylaşılabilen içerik üretmek sizin daha fazla kişiye ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Bu sayede okuyucu tabanınızın daha fazla kişiden oluşmasını sağlayabilirsiniz. Bunu yapmak ise söylemek kadar kolay bir şey değildir. Çünkü paylaşılabilen içerik üretmek için kendi alanınızda aşırı tartışılan bir konuya değinmeli ve tartışmayı alevlendiren taraflardan birisi olmalısınız.

Böylece söz konusu durumun daha fazla tartışılmasını sağlayarak daha görünür olmayı başarabilirsiniz. İnsanlar düşüncelerinize karşı olsalar bile cevap vermek için çaba gösterecek ve kendilerine destekli bulmak için sizin yaptığınız paylaşımı arkadaşlarıyla paylaşma yoluna gidebilecektir.

Blog Açarak Nasıl Para Kazanılır?

Buraya kadar ulaşmayı başarmış durumdaysanız artık açtığınız blog üzerinden para kazanmaya başlayabilirsiniz. Bunun için tercih edebileceğiniz çeşitli yöntemler olacaktır. Hangi yöntemin işe yaradığını bilmek denemeden mümkün değildir. Ancak genel olarak birden fazla para kazanma yöntemini aktif olarak kullanmak en mantıklı olandır.

1. Reklamlar

Blog üzerinden reklam yayınlayarak para kazanmanız mümkündür. Bunun için tasarımınızda belirli reklam alanları oluşturmayı denemeniz gerekmektedir. Reklam yayınlayarak para kazanmak için kullanabileceğiniz ilk yöntem AdSense yayıncısı olmaktır. Bu başlangıçta size yeterli miktarda para kazandırabilecek yöntemdir.

Reklam yayınlayarak daha fazla para kazanmak istiyorsanız reklam alanlarınızı kendiniz satmayı düşünebilirsiniz. Burada genellikle sitenizin aldığı ziyaretçi miktarı ön plana çıkmaktadır. Ziyaretçi miktarınız ne kadar yüksekse reklamlar için talep edeceğiniz ücret bir o kadar yüksek olacaktır.

2. Ortaklık Programları

Ortaklık programları ülkemizde çok sık kullanılmamaktadır ama geçerli olan gelir yöntemlerinden birisidir. Bir ürünün linkini paylaşarak o link üzerinden satış yapmanız durumunda komisyon elde edersiniz. Bu işlemi yapmak için çalışmak istediğiniz firmanın ortaklık programına dâhil olmanız gerektiğini unutmamalısınız.

3. Sponsorlu Yazılar

Sponsorlu yazılar belirli bir markadan söz edeceğiniz türde blog yazılarıdır. Yeni bir ürün çıkaracak olan bir marka sizinle iletişime geçip ürünü tanıtmanız karşılığında size ödeme yapabileceğini söyleyecektir. Bir diğer olasılık ise komisyonlu satış konusunda size çeşitli imkanlar sunmaları olmaktadır. Sponsorlu yazıların işe yaramasını istiyorsanız seçeceğiniz yazıların kitlenize uygun olmasını sağlamalısınız.

4. Sosyal Medya Paylaşımları

Sosyal medyada çok güçlü varlığa sahipseniz markaların ilgisini çekmeyi başarabilirsiniz. Bu durumda sosyal medyada yapacağınız paylaşımlar karşılığında çeşitli ücretler talep edebilirsiniz. Bunun için çok ciddi çalışmalar yaparak sosyal medya takipçi sayınızı yükseltmeniz gerekmektedir. Böylece markalar sizinle iletişime geçme konusunda herhangi bir tereddüt yaşamayacaklardır.