DÜZCE (AA) - Fındık toplamak için Düzce'ye gelen mevsimlik fındık işçileri, zor şartlarda ekmek parası kazanmaya çalışıyor.

Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşayan tarım işçileri, Akçakoca, Kaynaşlı, Cumayeri, Gölyaka ve merkezde, Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi kapsamında kurulan çadır kentlerde aileleriyle kalıyor. 

Yılın 9 ayını memleketlerinden uzaktaki faklı kentlerde geçiren işçiler, çadır kentlerde oluşturulan lavabo ve duşları kullanabilmelerinin yanı sıra tandır fırınlarında ekmeklerini yapabiliyor. Hasat döneminin başlamasıyla erkekler fındıklıklarda sıcakta çalışırken, kadınlar çadırlarda kalarak işçiler için yemek hazırlıyor. 

Hatay'dan gelen işçilerin "çavuşu" Sebahattin Şahbaz, AA muhabirine, geçen yıla oranla bu yıl fındığın daha fazla olduğunu, yaklaşık 120 kişiyle geldiklerini söyledi.

Kırsal kesimde yaşadıklarını ve iş imkanlarının kısıtlı olduğunu vurgulayan Şahbaz, "Ekmek davası peşindeyiz. Helalinden kazanarak geçimimizi sağlamak için çabalıyoruz. Türkiye'nin dört bir yanına işçi olarak gidiyoruz. Fındık için de bu bölgeye geliyoruz. Onun dışında Isparta, Antalya, kışın narenciye için İzmir gibi illere gidiyoruz. 12 ayın 9'unda evimizden uzaktayız" diye konuştu.

Çadır kent sayesinde barınacak yer sıkıntısı çekmediklerini anlatan Şahbaz, elektrik, lavabo ve su gibi güzel imkanları olduğunu kaydetti.