ZONGULDAK (AA) - Ereğli ilçesindeki Kandilli Kültür Derneği Başkanı Korhan Us, Uzunmehmet'in 8 Kasım 1829 tarihinde taşkömürünü buluşunun 187. yıl dönümünü kutlayacaklarını bildirdi.

Us, yaptığı yazılı açıklamada, ilçenin bugünkü varlık nedeninin kömüre ve kömürü bulan Uzunmehmet'e borçlu olduğunu belirterek, kömür işletmelerinin de bu vefa borcunu ödemede yetersiz kaldığını anımsattı.

Bazı çevreler tarafından Uzunmehmet'in hiç var olmadığı ve sadece efsaneden ibaret olduğuna yönelik iddialara tepki gösteren Us, şunları kaydetti:

"Bu iddiaları akıl ve mantık dışı bulduğumuzu ve nedenini anlamakta güçlük çektiğimizi özellikle belirtmek isteriz. Uzun Mehmet’in ailesine ait nüfus kayıtlarının varlığı herkesçe bilinmekte olup, bunlar, çeşitli tarihi belgelerle açıklanmıştır. Kalitesi yüksek taşkömürü rezervlerinin bulunduğu Kandilli beldesinin turizm noktasında cazibe merkezi olmaya adaydır. Kandilli'nin kalkınmasında, kömürün yanı sıra farklı alternatifler de devreye sokulmalıdır. Örneğin, ulaşım sorunu giderilmiş bir Kandilli, turizm alanında yatırımlar için cazibe merkezi olmaya aday bir yerdir."