BERLİN (AA) - TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Almanya’da yaşayan Türklerin bu ülkenin çok önemli bir unsuru olduğunu söyledi.

Keşir, komisyon üyeleriyle birlikte Berlin’e yaptığı çalışma ziyaretinin ikinci gününde, Alman kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının yetkilileriyle bir araya geldi.

Ayşe Keşir, heyetin, Federal Meclis Aile Komisyonu Üyesi Christina Schwarzer ile yaptığı görüşmenin ardından, ziyarete ilişkin bir değerlendirmede bulundu. Almanya’daki Türk toplumunun yaşadığı sorunların aslında Türkiye’dekiyle bir parça benzerlik arz ettiğine işaret eden Keşir, ancak buradaki Türklerin, Türkiye’deki vatandaşlara göre çocuklarıyla beraber şehre uyum sağlama ve şehre entegre olup yaşama gibi sorunların bir parça büyüğünü yaşadığını belirtti.

“Ancak bunun birkaç kuşak önce çözülmesini beklerdim” diyen Keşir, hem Türk vatandaşlarının hem de Alman yetkililerin bu konuda bir sorun yaşandığını ortaya koyduklarını ifade etti.

Keşir, her ülkenin kendine göre kuralları ve kanunları bulunduğuna dikkati çekerek, “Biz onlara şunu ifade etmeye çalıştık. Türkiye içinde bile biz çok homojen bir toplum değiliz. Türkiye’de yaşayan insanlar olarak bölgesel ve şehirlerimize göre farklılıklarımız var. Özellikle aile, boşanma velayet, nafaka gibi konularda Türkiye içinde bile reflekslerimiz farklı. Bu farklılığı dikkate almaları konusunda onlara ifade etmeye çalıştık” şeklinde konuştu.

Bölgesel farklıkların yanında kişisel ve karakter olarak da farklılıkların bulunduğuna işaret eden Keşir, özellikle yardım veya destek mekanizmalarını işletirken bu farklılıklara dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

“Artık buradaki vatandaşlarımız buranın çok önemli bir unsuru. Hem işgücü hem sosyal hayat için önemli bir unsur” ifadesini kullanan Keşir, Almanya’da 5. kuşak Türklerin yaşadığını, her iki tarafın da bu konunun öneminin farkında olduğunu kaydetti.

Alman yetkililerde, Türklere yönelik bölgesel ve yöresel farklılıklara özen göstermeleri konusundaki hassasiyetlerini gördüklerini ifade eden Keşir, "Hatta şimdi bir çalışma yapacaklarını öğrendik. Özellikle yurtlarda koruma altına aldıkları çocukların sonraki yaşamlarıyla ilgili başarı, memnuniyet gibi noktalarda bir araştırmaya yeni başlayacaklarını öğrendik. Bu araştırmanın sonucunu biz de heyecanla bekliyoruz" dedi.

Keşir, bu verilerin çocuklara yönelik sosyal politikaların gelişimine katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Dün Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve hukukçular ile bir araya gelen heyet bugün de Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanlığı, Federal Meclis Aile Komisyonu ve Alman sivil toplum kuruluşlarının yetkilileriyle görüştü. Heyet yarın Hollanda’da çalışmalarını sürdürecek.